От х:

Днес в x:

Дрехите втора употреба поскъпват, МОСВ им готви екотакса

Дрехите втора употреба ще поскъпнат, ако се въведе предложената екотакса. Това коментира за Haskovo.net Сирма Желева от Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България. Тя заяви, че организацията е против готвената промяна, защото въвеждането на продуктова такса ще бъде прецедент в Европа, тъй като повторната употреба е поставена на първо място в рамковата директива за управление на отпадъците и там навсякъде са описани мерки по-скоро за насърчаване, а не на някакъв вид облагане. „Смятаме, че идеята за екотакса противоречи на европейската директива“, заяви Желева.

Предложението за въвеждане на продуктови такси е на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Предстои да бъде създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса. От Асоциацията настояват техни представители да бъдат включени в тази работна група, за да се прецени за кой вид текстилни изделия трябва да важи евентуалното въвеждане на тази такса, да се прецени най-добрият начин от екологична и финансова гледна точка. По този начин да се въведат необходимите законодателни промени, които да бъдат в полза на обществото.

„Смятаме, че ще се наложи поскъпване. И предвид факта, че нашите клиенти са „ценово чувствителни“ и себестойността на стоките, които продаваме, не е много висока, може би това поскъпване няма да се отрази добре на нашите клиенти. Ако пък няма поскъпване, тогава ще се наложат допълнителни разходи за фирмите от бранша, които и без това работят при ниски маржове и може би част от тях няма да оцелеят“, заяви Сирма Желева. Тя допълни, че в бранша работят около 8000 човека и ако се наложи някои от тях да спрат дейността си, това ще доведе до загуба на доста работни места.

От организацията не се ангажираха с прогноза за конкретно поскъпване на дрехите, тъй като параметрите на готвената екотакса тепърва ще се уточняват и ще бъдат определени от МОСВ. Освен това допълниха, че не знаят точно каква е причината за исканата промяна.

Основният мотив на МОСВ за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък. От справката става ясно, че годишно в България се внасят около 25 000 тона дрехи втора употреба. Почти половината обаче се изнасят след сортирането им в България - заради евтината работна ръка.

Повече яснота по предложената промяна може евентуално да има през октомври, за когато е предвидена работна среща.

В Хасково има десетки магазини за втора употреба като търговските обекти се увеличават непрекъснато. Расте и броят на потребителите, които предпочитат да пазаруват от такъв тип магазини заради ниските цени. Представители на бранша в областния град отказаха коментар по темата.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    To
    Tonich
    44 0
    12:42, 30 авг 2018
    Няма от къде вече да се краде и затова мислят нови данъци и налози мафиотите в парламента....
    Оставка !!!
  • 2
    Ге
    Георги
    33 0
    12:58, 30 авг 2018
    Докато търпим така ще е! Скоро и въздуха, който дишаме ще обложат с данък.
  • 3
    Ба
    бате Ж
    25 -1
    13:00, 30 авг 2018
    Да е** майка им герберастка!!!
    Скоро и ДАНЪК ВЪЗДУХ ще ни сложат,!
  • 4
    Ха
    Хасковлия
    14 -5
    13:18, 30 авг 2018
    Те и така са скъпи тези парцалюги.Как може килограма да им е 48 лв.Как ше имат такива надценки???
  • 5
    Ко
    Колева
    12 -1
    13:33, 30 авг 2018
    В София е по-евтино....Тук наистина в някои магазини дрехите са скъпи и с не добро качество....Ами-провинция....За София и за страната-така е!
  • 6
    14
    1488
    16 0
    14:20, 30 авг 2018
    пак си мълчим като мишки,прост народ сме и това .Пример трябва да вземем от Румъния и да ги изметем герберастите !!!!!!
    • El
      Elon
      8 0
      16:05, 30 авг 2018
      На 16 септември пред Народното събрание.
  • 7
    Ko
    Kocho
    5 -10
    15:09, 30 авг 2018
    Тези дрехи са за забрана за продажба, това са носе... Виж коментара
Последни новини