От х:

Днес в x:

10-метров кръст отразява слънцето по изгрев и залез край Гарваново

Изображение 1 от 5

    Няколко поколения от Гарваново изпъстриха поляната на едно от най-живописните и високи места край селото днес. По обед на Успение Богородично млади и стари изкачиха височината до местността „Кайряка“ за освещаването на 10-метровия метален кръст, което напрви отец Златко.

    От цялото село това е най-видимото място, казват хората, сочейки възвишението с кръста.

    Първоначално избрали друго високо място-отсреща на „Кайряка“, но при огледа се оказало, че от там християнският символ не се вижда добре отвсякъде, обясни кметът на Гарваново Иван Христов.

    Идеята за вдигането на кръста е на местните хора, но за изпълнението подали ръка от фирма ПИМ, който са и основните дарители.

    Инициативата по облагородяването на мястото вече е поел селският управник. Иван Христов разказва, че имат намерение наоколо за сложат автономно соларно осветление. Ще направят параклис и чешмичка, ще сложат пейки за отмора, когато хората решат да изкачат хълма с кръста, казва кметът. Около металния кръст вече има посадени и туи. Децата помагали за изкопаването на дупките, участвали и при вкореняването на фиданките. „Сега всяка сутрин идват с мене с мерак да поливаме дръвчетата“, хвали ги кметът и добавя: Ама на мен така най-ми харесва-всички да участват. Така и ще пазят всички Не един да направи, а друг да развали. Но най-много съм доволен, че децата се включват с охота да помагат, защото това, което сам си отгледал, за което си се потрудил, после ти е мило. За нас важното на това дело, което подхванахме е да се запази родолюбието, българщината.“

    Затова и в Гарванова вече са решили, че ще имат още един голям събор през годината. По традиция селото празнува на Петровден, а от днес местните ще се събират и Успение Богородично. След освещаването на кръста, хората отидоха в църквата „Кузма и Даман“ за курбана.

    А по пътя си надолу един през друг не могат да нахвалят красотата на големия гарвановски кръст, който по изгрев и залез, когато слънцето е много ниско и е обагрено в червено, той свети в жълто- „все едно е златен“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      По
      Порчо
      18 -2
      14:22, 15 авг 2018
      То хубаво, ама видели ли сте каква огромна джамия строят в с. Стамболийски до Хасково.
    • 2
      Ив
      Иван
      9 -26
      14:51, 15 авг 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ив
        Иван
        21 -16
        15:43, 15 авг 2018
        ИИ 1000 минуса да ми сложете това си еееее. Някои хора , повечето, още живеят със закостенели разбирания . Безмислен Кръст направен на майната си Някой да излезе и да ми каже каква е ползата ? Щом искате да е религиозно да бяхте вкарали средствата в селската Църква.
        В България всичкото е прах в очите, Он Бойко ******* строи Магистрали то работни места няма ,народа гладува и бяга извън страната, тея тука понеже до толкова им е капацитета не измислиха нещо за селото ми Кръст. Що мисе струва че повече е заради снимките в интернет аа не реално да се направи нещо полезно. Не съм хейтър съжалявам но мислете с главите си ! Герб погребаха България за съжаление !
    • 3
      Та
      Така вака
      14 0
      15:22, 15 авг 2018
      Абе ,Иване нали уж си от ГЕРБ,какво прави тоя с площадката до теб.Да ! Ти си слънчоглед гарвановски.
    • 4
      Ян
      Янко Митев
      13 -11
      16:01, 15 авг 2018
      Не знам кой ги измисли тези огромни кръстове но с тях България заприлича на огромно гробище!
      • По
        Порчо
        8 0
        22:57, 15 авг 2018
        Тя, България си е като в онзи НФ роман, Гробищен свят. И затова са виновни всички корумпирани и самовлюбени политици от последните 30 години. Включително и твоя кумир.
    • 5
      Ма
      Мариика
      10 -7
      16:46, 15 авг 2018
      до критика Иван ти като критикуваш се питам дали в твоя смислен живот си направил поне една малка къщичка за пиленца а си седнал да плюеш по труда и успехите на толкова хора и ако си толкоз оправен Гарвановци няма да имат нищо против да организираш и направиш моста ти даже ще го кръстят на твое име да ти е по леко„Пожелавам ти успех.
      • Ва
        Ванчо
        10 -8
        17:06, 15 авг 2018
        Марийки ограничена мариийке , никой не плюе труда (аа за какъв успех говориш не ми е ясно) на другите. Заради такива като тебе с твоето мислене сме на това дередже ... или си просто някоя навързана от администрацията, няма значение коментара ти е нелеп.
        1во Казах че практичното е много по важно (винаги е било така и винаги ще бъде) и този Кръст щеше да е много по-назад в класацията (ако имаше допитване до жителите на селото) от желязното мостче, което така или иначе бе обещано да се възстанови доста отдавна.
        2ро никъде не съм казал че "съм толкова оправен" но все още слава богу мисля трезво и не трябва да си много умен за да знаеш, че " един Сандвич ще те засити много повече от една дъвка" . Има си хора, органи, избрани лица които трябва да организират тези неща и заедно с управляващите да решат този проблем. Успех на теб и всички които мислят като теб. Добре дошли в Абсурдистан !
    • 6
      Ня
      някой
      14 -4
      17:24, 15 авг 2018
      Кръста е направен с лични средства на дарителите и всеки дарител решава сам за какво да дари личните си пари или труд така че тук разни приоритети нямат никакво значение а моста си е изцяло в ангажиментите на общината не бъркайте двата щата„
    • 7
      Ро
      Роси
      12 -5
      17:26, 15 авг 2018
      Защо не почистят гробищата и не сложат един контейнер за отпадъци , този кмет видял ли е гробищата в какъв вид са , или трябва да погребе свой близък , за да ги види!
      На едно село като му видиш гробищния парк и можеш да разбереш кмета му какъв е ..... Не го е грижа , това е ...... Години наред не се чисти там , не се почита паметта на починалите , а всички един ден ще отидем там , така и децата ни няма да идват , защото от тръни и боклуци не може да се мине кмете , кмете , ако искаш да те помни това село с добро направи нещо за мястото на ,което всички ще идем
    • 8
      На
      нагаждачи
      7 -5
      17:29, 15 авг 2018
      Най големите Комуняги и разбойници в Хасковско сега чернодрешковци.
    • 9
      Бе
      безбожник
      9 -6
      18:43, 15 авг 2018
      Този безбожник Беливанов, какво прави там? Няма да му се опростят греховете, а по-голяма циничност от това да ходи по църкви, а да е толкова злобен, алчен, непочтен, предател, стиснат и отмъстителен. Няма място в Божия храм!
    • 10
      Са
      Само човеки
      6 -2
      19:23, 15 авг 2018
      Дори на този ден се сипят хули. Нима никой не усеща духа на православието и възраждането на хората.
      Питате защо не се чисти гробищния парк. Питам и аз кой трябва да мисли за полк иците, ако не живите. Защо не вземе всеки да си почисти, а може да ви дам и идея
      Обединение се като тия хора и направете нещо, ама да е доброволно, без някой да ви задължава, да е само от душа и сърце, като тези хора
      . И да ви питам още от кога християнските символи имат политическа принадлежност.
    • 11
      Чо
      Чобанина
      6 -3
      20:45, 15 авг 2018
      Браво за инициативата !!!
    • 12
      Ан
      Антон
      5 -3
      22:25, 15 авг 2018
      Страхотно! Харесва ми това!
    • 13
      Са
      Сатаната
      1 -1
      17:06, 19 авг 2018
      Май инициатора го е страх някой друг да не му яде натрупаните Пари!Как започват да вярват в господ като натрупат пари! Е турихте си кръста!
    Последни новини