От х:

Днес в x:

15 °C

Много се гневите? Вероятно се мислите за по-умни, отколкото сте

Имате ли избухлив нрав? Не се ядосвайте, но ... може да не сте толкова умни, колкото си мислите, че сте.

Така е според ново проучване на международен екип, публикувано в списанието Intelligence.

Тъй като гневът е силно свързан с черти като самоувереност и нарцисизъм, избухливите хора надценяват собствените си способности.

"В един неотдавнашен проект разгледахме връзката между гнева и различни когнитивни функции", разказва за Psypost психологът Марчин Зайенковски (Marcin Zajenkowski) от Университета във Варшава.

"Забелязах от преглед на литературата, че гневът се различава значително от другите отрицателни емоции като тъга, тревожност или депресия. Гневът е свързан с оптимистично възприемане на риска и най-общо - склонност към самоувереност", отбелязва Зайенковски.

"Запитах се дали хората с нисък праг на гнева ще проявят пристрастност към възприемането на своите способности и компетентност. По-конкретно, проверих дали силният гняв води до илюзия за интелигентност".

Така заедно с психолога Жил Гингац (Gilles Gignac) от Университета на Западна Австралия проектират експеримент, за да проверят тази хипотеза.

В две проучвания с общо 528 участника учените откриват, че хората, които признават, че са избухливи, също така и надценяват своята интелигентност.

Участниците дават оценка на склонността си да се ядосват (нивото на гнева) и собствената си интелигентност по 25-степенна скала и след това попълват тестове за интелигентност.

"Индивидите с високи нива на гняв (high trait anger) имат склонност да надценяват способностите си, т.е. да мислят, че са по-умни, отколкото са всъщност. Този аспект от гнева се свързва с нарцистичните илюзии", коментира Зайенковски пред PsyPost.

Проучването няма за цел да търси връзка между темперамента на участниците и техните нива на интелигентност. Така че всъщност може и да са интелигентни гневни хора.

Това, което установява проучването е, че хората, които са склонни да избухват при най-малката провокация като цяло надценяват колко са интелигентни. Този аспект на гнева - прекалената самоувереност - е свързана с нарцисизма. И това би могло да причини и вреда на междуличностните отношения.

"Индивидите с висок нарцисизъм не установяват дълбоки и близки взаимоотношения с другите, а по-скоро доминират над другите. Съответно високите нива на гнева се свързват с проблеми в отношенията", пишат изследователите в своята статия.

"Предполагаме, че тези трудности може да бъдат свързани с мисълта за превъзходство над другите, особено в областта на способностите. Често проявите на гняв могат да доведат до мисли като "Аз съм умен" и "Ти си глупав", което от своя страна води до проблеми при създаването на положителни отношения с другите".

Проучването има ограничения. Всички участници са полски студенти, което означава, че изследването може да е засегнато от проблема WEIRD.

През 2010 г. антропологът Джо Хенрих и психолозите Стивън Хайн и Ара Норензаян, преглеждат наличната база от сравнителни социални и поведенчески научни изследвания. Те откриват, че хората от западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични общества (Western, educated, industrialized, rich and democratic - WEIRD), които представляват близо 80% от участниците в проучванияета, са само 12% от населението на света и не само не представят хората като вид, а и по много показатели са извън нормата.

Освен това проучването се основава на собствената самооценка на участниците, а не на експеримент. В тези случаи е възможно оценката на участниците за собственото им поведение да е неточна.

Така че в този момент не може да се установи причинно-следствена връзка в корелацията на гнева и надценяването на интелигентността - нужни са по-нататъшни изследвания.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини