От х:

Днес в x:

Шведски полицаи застреляха мъж със синдром на Даун заради оръжие играчка

Шведската полиция е критикувана и разследвана, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен мъж, страдащ от синдрома на Даун, предаде ДПА.


Мъжът, който страдал и от аутизъм, избягал вчера от апартамента на баща си и носел оръжие играчка. Полицията каза, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че мъжът не се е подчинил на заповед да остави оръжието, което служителите на реда помислили за истинско.

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.


Майката на мъжа каза по Шведското радио, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима човека при полицейски стрелби.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини