От х:

Днес в x:

NASA стартира търсенето на извънземен живот

Космическият телескоп TESS, предназначен за търсене на екзопланети по транзитния метод, започна изпълнението на научната си програма. С помощта на новия инструмент изследователите се надяват да открият планети, годни за живот.

НАСА ръководи мисията Transiting Exoplanet Survey Satellite, която бе изстреляна на 18 април 2018 год. с ракетата на SpaceX Falcon 9. Нейната цел е да открие посдобни на Земята планети, намиращи се в обитаемата зона, чрез транзитна фотометрия. Методът се състои в наблюдения на преминаването на небесното тяло пред неговата звезда, при което TESS регистрира намаляване на яркостта на светилото.  Когато бъде обработена получената информация, астрономите могат да определят размера и плътността на планетите, техните орбити и даже състава на атмосферата им.

От 26 юли космическата обсерватория TESS официално стартира научните операции, което означава, че апаратът прави снимки на близките звезди с четирите си камери, за да види дали на тях ще бъде затъмнена от преминаваща пред диска ѝ планета.

Предстои в началото на август TESS да предаде първите си данни на Земята. 

Резултатите от новите наблюдения ще бъдат предавани всяка седмица и учените ще започнат да ги анализират за транзитни събития.

Тази космическа мисия е планирана да продължи две години, но както в случая с орбиталния телескоп Kepler, а и с други мисии, срокът може да бъде удължен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини