От х:

Днес в x:

Онлайн платформа и мобилно приложение представят дестинациите за гурме и винен туризъм в трансграничния регион България-Турция

На 31.07.2018 г. приключва изпълнението на проект: „Развитие и промотиране на гурме и винен туризъм в трансграничния район на България и Турция“ (ТрансГурмеТур), № CB005.1.22.046, с договор №РД-02-29-238/31.07.2017 г., разработен по приоритетна ос 2: Устойчив туризъм, специфична цел 2.2 Повишаване на потенциала за трансграничен туризъм чрез разработване на общи дестинации.

Партньори по проекта са Хасковска търговско-промишлена палата, Одринска търговско-промишлена палата и Сдружение „Тракийско устойчиво развитие“. Проектът стартира през м. август 2017 г. и е с продължителност една година. Изпълнява се в рамките на първата покана по Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, финансирана от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и съ-финансиране, осигурено от националните бюджети на България и Турция.

Основните резултати по проекта са:

  • Проведени са две проучвания на дестинации за гурме и винен туризъм в трансграничния регион България-Турция и е създадена обща база данни на над 100 дестинации. Проучването в България е направено за областите Бургас, Хасково и Ямбол, а за Турция проучването включва областите Одрин и Къркларели;
  • Разработени са 9 нови общи туристически пакета за гурме и винен туризъм в трансграничния регион на България и Турция;
  • Разработена е триезична онлайн платформа Туристически Гурме Пътеводител, съдържаща информация за изпълнението на проекта, хотели, ресторанти, пазари, винарни, мандри, пекарни, рецепти, кулинарни събития и други. Адресът на платформата е: https://www.transgourme.eu
  • Създадено е Мобилно приложение TranGourmeTour достъпно безплатно в Google Play Store, което представя обектите за гурме и винене туризъм в трансграничния регион България – Турция: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.transgourme.transgourmetour
  • Проведоха се две еднодневни Кулинарни изложения под наслов ТрансГурмеТур:
    • На 01.05.2018 г. в гр. Харманли с над 60 участници – кулинари, хоби готвачи, производители на хранителни продукти, вина, млечни продукти, земеделски продукти и други. Посетителите на изложението, които бяха над 1000 имаха възможност да опитат традиционните ястия от региона.
    • На 01.07.2018 г. в гр. Одрин, Турция. Участниците в него също бяха на 60 турски представители на ресторанти, мандри, пекарни, производители на хранителни продукти, земеделски производители, хоби готвачи и кулинари. Изложението беше посетено от над 1000 посетители, като част от гостите на изложеното бяха от България, които имаха възможност да опитат от приготвените традиционни храни на място.
  • От ХТПП (партньор 1) са изготвени следните информационни материали:
    • 1000 престилки, 1000 еко торбички, 1000 шапки, които бяха раздадени на участниците и посетителите в двете кулинарни изложения. За популяризацията на кулинарните изложения са изготвени 1000 плаката (500 на български и 500 на турски език). За визуализацията бяха изготвени 2 транспаранта на български и английски език, 4 банера – 2 на английски, 1 на български и 1 на турски език. В офисите на партньорските организации са поставени табели с информация за проекта.
  • Проведени са две пресконференции в Одрин и Хасково в края на проекта за отчитане на резултатите и представяне на онлайн платформата и мобилното приложение Туристически Гурме Пътеводител.
  • За успешното администриране на проекта са проведени четири работни срещи с представители от трите партньорски организации.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата Инттерег ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020, CCINo 2014TC16I5CB005. За съдържанието на тази публикация отговаря единствено „Хасковската търговско-промишлена палата” и по никакъв начин не може да се възприема като отразяваща възгледите на Европейския съюз или Управляващия орган по Програмата.

Източник: Haskovo.NET
Последни новини