От х:

Днес в x:

Всяка втора зебра в Хасково не отговаря на закона, удължиха срока за поправка

Изображение 1 от 2

    Срокът за поправка на пешеходните пътеки в Хасковско е удължен с няколко месеца. Това съобщи днес за Haskovo.net началникът на КАТ в областния град гл. инспектор Димо Чобанов. Първоначално беше дадена възможност на собствениците на пътища да преобразят зебрите спрямо законовите изисквания до 30 юни, каквото беше разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров. Този срок обаче е удължен до 30 октомври.

    След разпореждането на Цацаров е направено обход по пътищата в областта, на което са присъствали представители на КАТ и общините, а за републиканската пътна мрежа представители на Областното пътно управление. В община Хасково са проверени 70 пътеки тип „зебра“, 120 пътеки тил „проходи“ и 15 повдигнати изкуствени неравности. Такива проверки са направени във всички 11 общини от областта. 149 от пътни съоръжения са неизправни – пешеходни пътеки, изкуствени неравности, липсващи пътни знаци, мантинели, дупки по пътищата, липсващи огради по магистрала „Марица“.

    За тях са изготвени уведомителни писма до собственика на пътя – община Хасково и ОПУ и разпореждания да бъдат приведени в съответствие с наредбата в разумен срок, поясни главен инспектор Чобанов. Според справка от кметството в Хасково около 50% от зебрите в града са компрометирани и предимно не отговарят на изискванията за цвят. Според закона те трябва да бъдат само бели, да имат надпис „погледни“, да бъдат обозначени със съответните знаци, а повдигнатите трябва да са с определена височина, ширина и наклон, а разстоянието една от друга трябва да е минимум 250 м.

    До края на октомври тази година общината и пътното трябва да приведат в съответствие със закона компрометираните пешеходни пътеки. В тази връзка от община Хасково обявиха обществена поръчка за маркировката в общината. В началото на тази седмица са отворени ценовите оферти, а следващата предстои избор на фирма-изпълнител и подписване на договор. От кметството обясниха, че след сключване на сделката избраната фирма ще има ангажимент приоритетно да се заеме с привеждане на пешеходните пътеки в изисквания вид и така да изпълнят ангажиментите си преди изтичане на новия срок. Междувременно от общинско предприятие „Екопрогрес“ освежиха някои от зебрите в Хасково.

    От КАТ заявиха, че през ноември ще започнат проверки за изпълнение на разпорежданията им. Ако изискванията не бъдат спазени дотогава, са предвидени санкции. Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 2000 до 7000 лева за длъжностно лице, което не е взело своевременни мерки за отстраняване или сигнализиране на препятствия по пътя по установения начин или неизправност на пътните принадлежности, които могат да застрашат безопасността на движение.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Л
      Л
      25 -1
      08:21, 4 юли 2018
      Каква зебра бе хора!!!!! В Хасково няма една улица без кръпки и дупки вие за зебрите се запритеснявахте
    • 2
      Ми
      Минимум 250 м.
      12 -1
      09:16, 4 юли 2018
      При минимум 250 м. разстояние една от друга, кои от зебрите около автогарата и ДНА ще отпаднат? Колоните от автомобили редовно задръстват кръстовището там.
    • 3
      Jk
      jk
      9 -2
      10:02, 4 юли 2018
      Ало, ЛЕЧЕВ, къде си....нали се беше запритеснил, че тази поръчка била забавена и нямало да се спазят сроковете, та за това и кмета те освободил...смешен си.
    • 4
      Св
      Светлин Табаков
      9 -5
      11:35, 4 юли 2018
      Гел спри да пишеш. Твоите мъки не са ни приоритет. Става дума за безопасност не за боричкането на женати в общината не дей да хейтиш с тъпите си коментари
    • 5
      Ем
      Емилия
      3 0
      13:37, 4 юли 2018
      На Бул Васил Левски кога ще подновят зебрите че започнаха често да има катастрофи
    • 6
      Ту
      Туй няма как да стане.
      4 0
      14:22, 4 юли 2018
      По бул. България от полицията до театъра са грубо половин километър, или малко повече. Според новите правила / пътеките да са на минимум двеста и петдесет метра / това означава две зебри. В момента са осем. Хайде кажете коя ще отпадне. Тая до ХЕИ-то или онази срещу спортната палата, или може би тази срещу пешеходния мост към 21-ви век. Интересно кой ще е тоя лудия дето отивайки например до пощата / сега минава по пътеката до спортната зала / ще обиколи чак по пешеходния мост до театъра. И то в жега или поледица. Всеки ще си притичва където му падне, и на шофьорите жална им майка защото по презумция те винаги са виновни.

    Още новини

    Последни новини