От х:

Днес в x:

Джулай морнинг - как дойде първото юлско слънце

Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция "Джулай морнинг" символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

Традицията на Джулай морнинг идва от 60-те години, с хипи движението. У нас мнозина избират най-източния бряг на българското Черноморие - Камен бряг, където слънцето огрява най-рано. Изгрев, добро настроение и музиката на „Юрая Хийп".

Часове, преди да посрещнат първото юлско утро, стотици хора от страната и чужбина се събраха на брега, на река Дунав край Тутракан, за да изпратят последната юнска вечер.

На място бе и самият Джон Лоутън за трета поредна година. Той изпълни химна на Джулай морнинг заедно с БТР. Дванадесетчасовият маратон започна вчера от 24 часа и продължи до 7 часа сутринта с много рок музика.

За нещастие, облаците не пуснаха слънцето да изгрее. Толерантен към високите децибели този път бе дори вицепремиерът Валери Симеонов, който запя с Джон Лоутън и БТР.


"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 г. "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. И, въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето.
 
Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини