От х:

Днес в x:

Ромите от Ботевград: Полицаите ни нападнаха

Полицаите ни нападнаха. Тази позиция заявиха пред Нова роми от бл. 15 в ботевградския квартал "Саранск".
 
"Те ни нападнаха. Защо не дадат началото на случая. Камерите показват. Ние нямаме права, нас ни водят като утайката на обществото", изтъкна жена, която живее в блока.По думите на други очевидци от полицията са произведени и изстрели.
 
Бившият депутат от ДПС Илия Илиев беше на място и се обяви в защита на циганите. "Невинни хора са нападнати от полицаи", категоричен е той. Илиев допълни, че униформените са влезли в домовете и с прожектори са осветявали спящите в леглата си хора.
 
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов призна, че силата музика е често срещан проблем в града. Той не отрече, че проблеми със шума има и в други квартали."Аз не съм тук в качеството на човек, които да вярва на нечии твърдения. Силната музика е често срещат проблем особено по време на летните месеци", обясни Гавалюгов.
 
По думите му полицаите избягват да влизат в ромския квартал, заради недостиг на кадри.
 
"Сега има много полиция, това е временно. Може би е демонстрация от страна на държавата че има държава, че има власт", предположи кметът и допълни, че всички знаят, че жандармерията ще остане две - три месеца.
 
Проблемите са трупани от години. Полицейското управление има нужда от поне два пъти повече служители, посочи Гавалюгов. Имаме уверение, че състава на полицейското управление, успокои той.Припомняме, конфликтът се разви на 23 юни вечерта след като полицията прави забележка на ромите за силната музика. Тогава циганите нападат с колове, камъни, замеряни са дори с пейка. Шестима роми бяха арестувани за нападението на 24 юни, сред тях има и една жена.На 23 юни вечерта полицаите са отишли да проверят сигнал за силна музика. Минути след като пристигнали, ги обградила и атакувала тълпа. На записа се вижда как срещу служителите на реда хвърчат камъни. По-късно вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов написа написа пост в социалната мрежа Фейсбук, в подкрепа на полицаите и припомни думите на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев за моркова и тоягата по адрес на ромските права в страната.
 
Тя от своя страна отново в социалната мрежа предложи Българският хелзингски комитет да излезе с "остра" декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини