От х:

Днес в x:

25 °C

Запушен канал в 42 блок в „Орфей“ увонява махалата

  Страхотна миризма и жълто-кафява река от нечистотии. Това е ситуацията край 33 блок в хасковския квартал Орфей. Освен жителите на тази сграда, на затворени прозорци са принудени да стоят хората от поне още два блока наоколо.

  Запушени канали в прочутия 42 блок, както и неплатени сметки за вода, са отказали служителите от ВиК да правят компромиси. От канализацията-тапа, в която служителите са намирали какво ли не, избиват уличните шахти. От тях водата от тоалетните на емблематичния блок, който е на границата на кв.“Орфей“ и кв. “Република“, се излива на улицата.

  „Не се спи, пуснеш ли климатик - миризмата пак влиза вътре. Откакто се е затоплило времето пък да не говорим на какъв терор е подложено обонянието ни. Нечистотии, комари... така живеем в 21 век.“ Хората от жилищните сгради край 42 блок са не просто недоволни от ситуацията, а направо мислят за изселване. „Ама няма на кого да продаваме тук. Съгласни сме три стаи за две да заменим, но е почти невъзможно“, казва Стефан Димитров. Той има апартамент в 33 блок от 39 години. „Живеехме спокойно до 1987 година, когато направиха 42 блок и настаниха обитателите му в него, повечето от тях са на общински наем. Оттогава се не трае“. Мъжът разказва, че наскоро и техните канали се запушили. Платили общо 240 лева, събрали ги от всички в блока и решили проблема.

  За новата ситуация, за която те нямат вина, хората са търсили помощ от ВиК. Отговорили им, че в 42 блок имало 208 лв. неплатени сметки и затова вече не ходели да отпушват на вересия. Правили няколко пъти компромис, но докато отпушат една шахта, се запушвало друга.„Освен че чистим непрекъснато там, чупим и много техника, защото от канализацията вадим бордюри и какво ли не. Аз самият съм ходил на място неведнъж и два пъти. В този блок над 50 % от жилищата са общински и проблемът трябва да се реши в сградата от етажната собственост, в която влиза и общината“, казва шефът на район Хасково във ВиК инж. Лозко Лозев. Заместник-кметът на Хасково Велин Балкански посочи, че по проблема са имали разговор с инж Лозев, но няма конкретика все още за решаването му. Все пак от общината ще бъде изпратен вик инженер да огледа ситуацията на място.

  В същото време хората от блок 42 са категорични, че няма да плащат, защото водите извират от шахтите, а те са на улицата и затова почистването им е задължение на водното дружество.

  Част от обитателите са много ядосани, че нямат вода от седмици. Казват, че са си платили сметките, но признават, че в блок 42 традиционно има и доста, които не са го правили от години.

  На пръв поглед казусът влиза в параграф 22. Едните изхвърлят каквото им падне в канализацията, вместо в контейнерите за смет, другите правят компромис след компромис и им чистят без пари, първите пак замърсяват и така докато нещата минат всякаква граница. Тогава потърпевшите са трети - тези, дето нямат пък нищо общо нито с първите, нито с вторите, но на практика го отнасят, принудени да живеят във воня и нечистотии.

  Според жените в блок 42 единственото решение е да се сложат камери, за да се следи кой изхвърля боклуците, тогава тези хора да се наказват от общината и те да носят последствията за постъпките си.

  А от блок 33 са с покана към ръководството на ВиК -Хасково: Ще ги посрещнем, ще ги настаним и постеля ще им сложим, но ще спят на отворен прозорец!

  Красимира Славова

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Za
   Zapoznat
   16 -5
   15:41, 25 юни 2018
   Някой подал ли е сигнал и за бул.България около пазара? Шахтите вонят и все някой чака друг да сигнализира....Хора не мълчете, а искайте и ще се случи. Не е нормално все други държави и градове да хвалите.........Борба и желание .......
  • 2
   Ев
   евроскептик
   17 -6
   17:14, 25 юни 2018
   Няма защо да се чудите господа от 33 блок ващите съседи от 42 са евроатлантици и живеят с евроценностите родайте тези еврожилища и идете на село извън еврозоната там няма евро няма долар всичко е както при СОЦИАЛИЗЪМА и ще сте доворни
  • 3
   Ни
   николай
   21 0
   22:30, 25 юни 2018
   давайте да се обеденим всички за сабарянето на 42блок .до кога ще ги траем тези мизерни.неграмотни ( тези немогат да се наречат хора, няма такава нация, те неса и турци нито ц***** не ги знам от къде се излюпиха.). даги настанят на държ.имоти и да пуснат фандромите .стига сме ги трали с години
  • 4
   Aj
   Ajax
   16 0
   08:23, 26 юни 2018
   Циганите са свикнали някой друг да плаща с труда си,а те да хвърлят гюбеци и да се плодят!Докога ще вземате от хляба на нашите деца и родители,за да храните тези паразити?
   • Am
    Amjik
    1 -1
    15:11, 26 юни 2018
    Ще живея както си искам! Само един живот живеем....
  • 5
   4ррТ
   1 0
   17:52, 26 юни 2018
   Тая пъ от гюрбетджийте с немитите д..а е очевидно, че не е разбрала дори за какво става въпрос, ама да се обади -1живот имала. "Да се изсели тази сган, нашия живот също е един" АЙДЕ КОЙ ЩЕ ОРГАНИЗИРА...?

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  17 окт 2019
  Последни новини