От х:

Днес в x:

7 °C

Запушен канал в 42 блок в „Орфей“ увонява махалата

  Страхотна миризма и жълто-кафява река от нечистотии. Това е ситуацията край 33 блок в хасковския квартал Орфей. Освен жителите на тази сграда, на затворени прозорци са принудени да стоят хората от поне още два блока наоколо.

  Запушени канали в прочутия 42 блок, както и неплатени сметки за вода, са отказали служителите от ВиК да правят компромиси. От канализацията-тапа, в която служителите са намирали какво ли не, избиват уличните шахти. От тях водата от тоалетните на емблематичния блок, който е на границата на кв.“Орфей“ и кв. “Република“, се излива на улицата.

  „Не се спи, пуснеш ли климатик - миризмата пак влиза вътре. Откакто се е затоплило времето пък да не говорим на какъв терор е подложено обонянието ни. Нечистотии, комари... така живеем в 21 век.“ Хората от жилищните сгради край 42 блок са не просто недоволни от ситуацията, а направо мислят за изселване. „Ама няма на кого да продаваме тук. Съгласни сме три стаи за две да заменим, но е почти невъзможно“, казва Стефан Димитров. Той има апартамент в 33 блок от 39 години. „Живеехме спокойно до 1987 година, когато направиха 42 блок и настаниха обитателите му в него, повечето от тях са на общински наем. Оттогава се не трае“. Мъжът разказва, че наскоро и техните канали се запушили. Платили общо 240 лева, събрали ги от всички в блока и решили проблема.

  За новата ситуация, за която те нямат вина, хората са търсили помощ от ВиК. Отговорили им, че в 42 блок имало 208 лв. неплатени сметки и затова вече не ходели да отпушват на вересия. Правили няколко пъти компромис, но докато отпушат една шахта, се запушвало друга.„Освен че чистим непрекъснато там, чупим и много техника, защото от канализацията вадим бордюри и какво ли не. Аз самият съм ходил на място неведнъж и два пъти. В този блок над 50 % от жилищата са общински и проблемът трябва да се реши в сградата от етажната собственост, в която влиза и общината“, казва шефът на район Хасково във ВиК инж. Лозко Лозев. Заместник-кметът на Хасково Велин Балкански посочи, че по проблема са имали разговор с инж Лозев, но няма конкретика все още за решаването му. Все пак от общината ще бъде изпратен вик инженер да огледа ситуацията на място.

  В същото време хората от блок 42 са категорични, че няма да плащат, защото водите извират от шахтите, а те са на улицата и затова почистването им е задължение на водното дружество.

  Част от обитателите са много ядосани, че нямат вода от седмици. Казват, че са си платили сметките, но признават, че в блок 42 традиционно има и доста, които не са го правили от години.

  На пръв поглед казусът влиза в параграф 22. Едните изхвърлят каквото им падне в канализацията, вместо в контейнерите за смет, другите правят компромис след компромис и им чистят без пари, първите пак замърсяват и така докато нещата минат всякаква граница. Тогава потърпевшите са трети - тези, дето нямат пък нищо общо нито с първите, нито с вторите, но на практика го отнасят, принудени да живеят във воня и нечистотии.

  Според жените в блок 42 единственото решение е да се сложат камери, за да се следи кой изхвърля боклуците, тогава тези хора да се наказват от общината и те да носят последствията за постъпките си.

  А от блок 33 са с покана към ръководството на ВиК -Хасково: Ще ги посрещнем, ще ги настаним и постеля ще им сложим, но ще спят на отворен прозорец!

  Красимира Славова

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Za
   Zapoznat
   16 -5
   15:41, 25 юни 2018
   Някой подал ли е сигнал и за бул.България около пазара? Шахтите вонят и все някой чака друг да сигнализира....Хора не мълчете, а искайте и ще се случи. Не е нормално все други държави и градове да хвалите.........Борба и желание .......
  • 2
   Ев
   евроскептик
   17 -6
   17:14, 25 юни 2018
   Няма защо да се чудите господа от 33 блок ващите съседи от 42 са евроатлантици и живеят с евроценностите родайте тези еврожилища и идете на село извън еврозоната там няма евро няма долар всичко е както при СОЦИАЛИЗЪМА и ще сте доворни
  • 3
   Ни
   николай
   21 0
   22:30, 25 юни 2018
   давайте да се обеденим всички за сабарянето на 42блок .до кога ще ги траем тези мизерни.неграмотни ( тези немогат да се наречат хора, няма такава нация, те неса и турци нито ц***** не ги знам от къде се излюпиха.). даги настанят на държ.имоти и да пуснат фандромите .стига сме ги трали с години
  • 4
   Aj
   Ajax
   16 0
   08:23, 26 юни 2018
   Циганите са свикнали някой друг да плаща с труда си,а те да хвърлят гюбеци и да се плодят!Докога ще вземате от хляба на нашите деца и родители,за да храните тези паразити?
   • Am
    Amjik
    1 -1
    15:11, 26 юни 2018
    Ще живея както си искам! Само един живот живеем....
  • 5
   4ррТ
   1 0
   17:52, 26 юни 2018
   Тая пъ от гюрбетджийте с немитите д..а е очевидно, че не е разбрала дори за какво става въпрос, ама да се обади -1живот имала. "Да се изсели тази сган, нашия живот също е един" АЙДЕ КОЙ ЩЕ ОРГАНИЗИРА...?

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020

  Случаен виц

  Последни новини