От х:

Днес в x:

Запушен канал в 42 блок в „Орфей“ увонява махалата

    Страхотна миризма и жълто-кафява река от нечистотии. Това е ситуацията край 33 блок в хасковския квартал Орфей. Освен жителите на тази сграда, на затворени прозорци са принудени да стоят хората от поне още два блока наоколо.

    Запушени канали в прочутия 42 блок, както и неплатени сметки за вода, са отказали служителите от ВиК да правят компромиси. От канализацията-тапа, в която служителите са намирали какво ли не, избиват уличните шахти. От тях водата от тоалетните на емблематичния блок, който е на границата на кв.“Орфей“ и кв. “Република“, се излива на улицата.

    „Не се спи, пуснеш ли климатик - миризмата пак влиза вътре. Откакто се е затоплило времето пък да не говорим на какъв терор е подложено обонянието ни. Нечистотии, комари... така живеем в 21 век.“ Хората от жилищните сгради край 42 блок са не просто недоволни от ситуацията, а направо мислят за изселване. „Ама няма на кого да продаваме тук. Съгласни сме три стаи за две да заменим, но е почти невъзможно“, казва Стефан Димитров. Той има апартамент в 33 блок от 39 години. „Живеехме спокойно до 1987 година, когато направиха 42 блок и настаниха обитателите му в него, повечето от тях са на общински наем. Оттогава се не трае“. Мъжът разказва, че наскоро и техните канали се запушили. Платили общо 240 лева, събрали ги от всички в блока и решили проблема.

    За новата ситуация, за която те нямат вина, хората са търсили помощ от ВиК. Отговорили им, че в 42 блок имало 208 лв. неплатени сметки и затова вече не ходели да отпушват на вересия. Правили няколко пъти компромис, но докато отпушат една шахта, се запушвало друга.„Освен че чистим непрекъснато там, чупим и много техника, защото от канализацията вадим бордюри и какво ли не. Аз самият съм ходил на място неведнъж и два пъти. В този блок над 50 % от жилищата са общински и проблемът трябва да се реши в сградата от етажната собственост, в която влиза и общината“, казва шефът на район Хасково във ВиК инж. Лозко Лозев. Заместник-кметът на Хасково Велин Балкански посочи, че по проблема са имали разговор с инж Лозев, но няма конкретика все още за решаването му. Все пак от общината ще бъде изпратен вик инженер да огледа ситуацията на място.

    В същото време хората от блок 42 са категорични, че няма да плащат, защото водите извират от шахтите, а те са на улицата и затова почистването им е задължение на водното дружество.

    Част от обитателите са много ядосани, че нямат вода от седмици. Казват, че са си платили сметките, но признават, че в блок 42 традиционно има и доста, които не са го правили от години.

    На пръв поглед казусът влиза в параграф 22. Едните изхвърлят каквото им падне в канализацията, вместо в контейнерите за смет, другите правят компромис след компромис и им чистят без пари, първите пак замърсяват и така докато нещата минат всякаква граница. Тогава потърпевшите са трети - тези, дето нямат пък нищо общо нито с първите, нито с вторите, но на практика го отнасят, принудени да живеят във воня и нечистотии.

    Според жените в блок 42 единственото решение е да се сложат камери, за да се следи кой изхвърля боклуците, тогава тези хора да се наказват от общината и те да носят последствията за постъпките си.

    А от блок 33 са с покана към ръководството на ВиК -Хасково: Ще ги посрещнем, ще ги настаним и постеля ще им сложим, но ще спят на отворен прозорец!

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Za
      Zapoznat
      17 -5
      15:41, 25 юни 2018
      Някой подал ли е сигнал и за бул.България около пазара? Шахтите вонят и все някой чака друг да сигнализира....Хора не мълчете, а искайте и ще се случи. Не е нормално все други държави и градове да хвалите.........Борба и желание .......
    • 2
      Ев
      евроскептик
      17 -6
      17:14, 25 юни 2018
      Няма защо да се чудите господа от 33 блок ващите съседи от 42 са евроатлантици и живеят с евроценностите родайте тези еврожилища и идете на село извън еврозоната там няма евро няма долар всичко е както при СОЦИАЛИЗЪМА и ще сте доворни
    • 3
      Ни
      николай
      22 0
      22:30, 25 юни 2018
      давайте да се обеденим всички за сабарянето на 42блок .до кога ще ги траем тези мизерни.неграмотни ( тези немогат да се наречат хора, няма такава нация, те неса и турци нито ц***** не ги знам от къде се излюпиха.). даги настанят на държ.имоти и да пуснат фандромите .стига сме ги трали с години
    • 4
      Aj
      Ajax
      17 0
      08:23, 26 юни 2018
      Циганите са свикнали някой друг да плаща с труда си,а те да хвърлят гюбеци и да се плодят!Докога ще вземате от хляба на нашите деца и родители,за да храните тези паразити?
      • Am
        Amjik
        1 -2
        15:11, 26 юни 2018
        Ще живея както си искам! Само един живот живеем....
    • 5
      4ррТ
      2 0
      17:52, 26 юни 2018
      Тая пъ от гюрбетджийте с немитите д..а е очевидно, че не е разбрала дори за какво става въпрос, ама да се обади -1живот имала. "Да се изсели тази сган, нашия живот също е един" АЙДЕ КОЙ ЩЕ ОРГАНИЗИРА...?
    Последни новини