От х:

Днес в x:

Пушачите в Свиленград и Хасково в челото на цигарената контрабанда

Изображение 1 от 2

    Свиленградчани и хасковлии са в петицата на нелегалните пушачи, показва социологическото проучване на Алфа Рисърч по поръчка на Института за пазарна икономика. То е част от проучването на неправителствената организация в различни правни и икономически аспекти на незаконната търговия с тютюневи изделия у нас.

    Изследването за нелегалния пазар на цигари по региони е направено за 15 града. Най-висок дял е регистриран в Свиленград - 17,4%, Плевен -16,6%, и Хасково -13,2%. В Габрово нивата са най-ниски – едва 0,6%

    На въпроса дали през последните 2-3 години са си купували нелегални цигари, най-висок дял на отговорилите с “да“ е регистриран в Плевен - 31,4%, Свиленград -30,3% , Благоевград -24,4%, Кюстендил- 23,6%. Хасково е на последно място в челната четворка с 20,1% отговорили положително.

    Според анализаторите няма пряка зависимост между нивата на нелегално потребление и опитите за укриването му. Докато в Свиленград и Хасково почти половината от включените в проучването не са били склонни да покажат опаковката, която имат, то в Плевен и Видин, където потреблението на такива продукти също е над средното за страната, респондентите не са имали такива притеснения.

    Около 2,3 млн. са пълнолетните пушачи в България, 11,7 % през последните 2-3 години са си купували нелегални цигари.

    Над 40% от анкетираните пушачи са правили опит да спрат цигарите, като почти всички са го сторили със собствени усилия. Над половината от тези 40% посочват на първо място здравословните причини за това си решение. В същото време, макар че 60% споделят, че не биха преминали на незаконни цигари в никакъв случай, други близо 20% от анкетираните пушачи споделят, че биха търсили такива продукти при рязко покачване на цената на легалния пазар. Коментарът в този случай е, че рязко покачване на акцизната тежест, води не толкова до спад в пушенето, а до преминаване към незаконни продукти.Като пример анализаторите посочват 2010 г., когато акцизът върху цигарите беше рязко повишен и нелегалния пазар скочи до над 30% от общото потребление.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини