От х:

Днес в x:

В Минерални бани празнуват от Задушница до Свети дух

    Община Минерални бани посрещна своя селищен празник по традиция на Черешова Задушница. Тази година той беше отбелязан с Детски празник и богата концертна програма на местни фолклорни групи.

    Двама клоуни от детски театър „Слънчо“ - Пловдив зарадваха най-малките жители на общината. Песни и  танци на сцената на Летния театър представиха индивидуални и групови изпълнители от читалищата „Заря 1957“ от Минерални бани и НЧ „Будилник 1903“ от Сусам.

    „Ще продължим да работим затова Минерални бани не само да затвърди позициите си на национален балнео и СПА курорт, но и да създадем достатъчно поминък, за да задържим младите хора тук. Щастлив съм, че виждам сред вас толкова деца и родители в младежка възраст“, каза в своя поздрав кметът Мюмюн Искендер. Програмата завърши с концерт на тракийския певец Хубен Хубенов.

    Според легендите традицията Баните да празнуват на Черешова Задушница идва от 1230 година. На 9-и март Цар Иван Асен II разгромява епирският владетел Тодор Комнин в битката при Клокотница. След това оставя ранените си войници да се лекуват край лечебните минерални извори. На Черешова Задушница същата година царят и неговата свита идват в селото. Българският владетел нарежда да се направи голям курбан в памет на загиналите в битката и за здравето на оцелелите и излекували се  след боевете войници. От тогава Баните правят своя събор от Задушница до Свети дух, въпреки че началото на празника съвпада с един от най-тъжните дни от Православния църковен календар.

    Празникът е възстановен в годините на Възраждането и става известен под името „Банско Одуше“, а традицията е съхранена и в наши дни.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини