От х:

Днес в x:

Почина писателят Филип Рот

На 85 години почина американският писател Филип Рот, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", позовавайки се на местни медии.

Кончината на писателя бе потвърдена от литературния му агент Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от конгестивна сърдечна недостатъчност, предаде "Асошиейтед прес".

Рот е носител на наградата "Пулицър" през 1998 г. за романа си "Американски пасторал". Той е написал над 30 книги, сред които са романите "Синдромът Портной", "Писателят призрак", "Човешкото петно", "Призракът излиза" и "Животът ми като мъж".

Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси, Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му. Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи.

Рот бе автор, който предизвикваше противоположни емоции - беше харесван и критикуван, защото откровено пишеше за проблемите на еврейската общност в САЩ и по-късното му обръщане към екзистенциалните и сексуалните кризи на средната възраст.
След повече от 50 години писане той обяви през 2010 г., че спира да твори. През 2014г. Рот сподели в интервю, че след това се е върнал към всичките си книги и ги е препрочел, "за да видя дали съм си губил времето". Оценката му след това бе "Сторил съм най-доброто с това, с което съм разполагал". 

Рот не обича да обсъжда книгите си. "Трябва да оставим хората сами да се преборят с книгите и да преоткрият какво са и какво не са."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини