От х:

Днес в x:

6 °C

Prom Night, Алените платна и Денят на пакостите

Изображение 1 от 4

  Как стана така, че абитуриентският бал за завършването на средно образование в България се превърна в нещо толкова важно, тържествено и скъпо, каквото е един сватбен прием? Така ли е и в другите страни, по един и същи ли начин зрелостниците по света отбелязват дипломирането си?

  През последните двайсетина години у нас се привнесе механично американската традиция на т. нар.

  Prom Night, но в нейната демо версия,

  без придружаващите американското дипломиране общественополезни каузи. На приема за бала в САЩ е задължително официалното облекло – смокинги и папийонки за момчетата, дълги рокли, ефектни бижута и вдигнати коси за момичетата. Цветята са важен елемент от подготовката за бала и е прието, ако абитуриентката има кавалер, или зрелостникът – дама, да бъдат с еднакви цветя – девойката ги носи на ръката си, а младежът – на бутониерата си. Самият бал носи смисъла на първото за зрелостниците официално събитие, на което те да се облекат елегантно. Той се провежда в голяма зала или ресторант, а в Чикаго например е модно да бъде на яхта в езерото Мичиган. Разбира се, безвкусица и тук не липсва, но поне няма клаксони и викове по улиците. Балът протича в условията на строго видеонаблюдение, тъй като федералният закон забранява употребата на алкохол преди навършване на 21 години. Но строгото различие от приетата в България традиция, е благотворителната кауза, с която се заемат абитуриентите преди завършването. Всеки клас самостоятелно решава каква да е тя – едни чистят парковете, други боядисват пейките в тях и оставят като паметен знак мъничка табелка с годината на завършване, трети отиват в старчески дом и с училищната рок банда

  изнасят  концерт за възрастните хора

  Четвърти събират пари и купуват храна за бедните. Целта е да се запомнят с нещо, да оставят някаква следа в гимназията и в града си като цяло. Възпитават ги от малки, че щом имаш възможност да даваш, трябва да го правиш – не задължително с пари, а и с време, знания, труд.

  А при нас баловете са като малка сватба, разказват мои колеги от другите страни с територия на Балканите. „Това е американският начин – родителите да хвърлят много пари за шикозни рокли и обувки. Наистина не виждам смисъл да се прави“, разказва Симона от Словения. Там преди бала учениците посещават курсове по танци, за да са добри на дансинга в балната нощ. Останалото е като у нас – скъпи тоалети, прически, луксозни коли. Преди няколко години медиите в Любляна дори отразяват случая с абитуриентка, която за бала си е успяла да си уреди роклята на словенската претендентка в конкурса „Мис Свят“.

  По-скромно се организира абитуриентският бал в Румъния. Сутринта преди партито децата се събират за раздаването на дипломите в училище, а някой от учителите им държи реч. След бала учениците заминават заедно за 1-2 дни в планината и това е всичко, казва Петронела Михай от северната ни съседка.

  Кризата в Гърция очевидно се отразява и на балната традиция, още повече че там няма стандартен начин да се отбелязва завършването на гимназията. Според Фани Гианакопуло абитуриентите празнуват с приятелите и семейството си и партито е придружено от много храна, вино и танци. „И само шепа много богати хора могат да си позволят да направят на децата си

  скъп подарък като смартфон,

  кола или пътуване до гръцките острови“, казва Фани.

  Най-близка до българската традиция, изглежда, е тази в Хърватска. „Завършването на гимназията е увенчано от галавечер с танци, а зрелостниците, които на хърватски наричаме maturanti, са в официално обекло“, разказва Давор Лончарич от Осиек в историческата област Славония. На церемонията те канят родители и приятели, а обичаят е след завършването абитуриентите да заминат на специално съвместно пътуване, напоследък е модно в Испания. Но през последните шест години в Хърватска се налага и нова традиция. С цел да предотвратят масовите напивания и последствията от възбудата около бала, властите организират обществено събитие с танцуване на кадрил за всички абитуриенти. В него участват зрелостниците от няколко окръга, като са репетирали за танца месеци наред. Младежите задължително танцуват с бели чадъри, понякога брандирани от фирмите спонсори на абитуриентския кадрил.

  Любопитна традиция е наложена и в Албания. В последния ден на учебната година, преди бала, абитуриентите отиват с бели дрехи в училището

  и си организират бой с брашно

  След това всеки пише на съучениците си различни послания на бялата тениска, която се пази за спомен цял живот. Балът е на другия ден, като за много момчета и момичета това е първият случай, в който да се облекат с шикозни, официални дрехи. Нощта минава в танци в луксозен ресторант, а след нея всички взимат банските и отиват до морето (Тирана е на 30 минути от брега) за едно голямо сутрешно къпане.

  Далеч по-скучна се оказва традицията на абитуриентските балове в Италия, Испания, Швейцария и Великобритания. В Обединеното кралство баловете не са масово явление, защото гимназиите са много независими и различни – частни, общински, религиозни към определени църкви, думата имат и родителските сдружения. Зрелостниците не завършват по едно и също време и докато едни празнуват, други учат за изпити. „Сигурно сме най-скучната държава по отношение на завършването“, казва Хесус Лопес Колменарехо от Мадрид. В Испания не е прието да се правят големи партита, а зрелостниците обикновено си организират екскурзия в друга държава. Нищо официално няма при завършването и в Швейцария – абитуриентите се събират в пицария или ресторант, облечени в дънки и спортни дрехи. Акцентът пада върху дружното напиване, а по-официален е денят на връчване на дипломите, но тържества отново няма.

  Същото е и в Италия – „Виждал съм, че в България правите балове като минисватби, но при нас няма такива тържества“, разказва Джовани Марра. Единственото изключение в Италия са училища от типа на военния колеж Nunziatella в Неапол, или Военната академия Morosini във Венеция. 100 дни преди завършването кадетите и младите офицери са поканени като

  кавалери на галавечер на дебютантките

  – момичета от добри семейства, които дебютират в обществото. Дрескодът е бели рокли за девойките и униформи за техните кавалери.

  Някои държави са превърнали завършването на гимназия в истинска индустрия. В Австрия стотици туроператорски фирми печелят доста добре с организирането на пътувания зад граница за зрелостниците. Най-често те са до Хърватска или Турция и за младежите това означава няколко неща: слънце, алкохол и други удоволствия, казва с намигане Михаел Кройцер. Най-евтините абитуриентски пътешествия започват от 1100 евро на седмица, и то при ранно записване. В Русия също се прави туристически бизнес от завършването на гимназия. През последните години в Санкт Петербург се възражда традицията на празника на випускниците „Алые паруса“, вдъхновен от филма по едноименната повест приказка „Корабът с алените платна“  на Александър Грин. Според руските медии, през 2010 г.

  „Аллые паруса“ е бил посетен от 3,5 милиона души,

  като в дните на провеждането му числото на чуждестранните туристи в Санкт Петербург се е увеличило 2,5 пъти.

  Празникът възниква през 1968 г. в Ленинград в Двореца на пионерите „Жданов“ на Невски проспект и започва в 23 часа на 27 юни. Сцената са водите на река Нева срещу Петропавловската крепост. Крайбрежието е осветено от мощни прожектори, звучи химнът на града, а от радиоуредба диктор поздравява зрелостниците. Изпод Кировския мост излиза парадна ескадрила катери за откриването на празника, а на тях са представители на всички поколения в града. На бордовете на катерите има и почетен ескорт от барабанисти и фанфарчици в парадни униформи. На бялата баржа „Ленинград“ стоят тримата отличници на випуска, които откриват фестивала с празнични флагчета и запалени факли. Горящи факли носят и хилядите участници в празника, следват фойерверки и парадни експлозии. На фона на светлините, в реката акостира галерата „Секрет“ с алените платна – символът  на празника. На борда й оживяват героите от приказката на Александър Грин – капитан Грей, Асол, Пантен, Лонгрен, Летика. Нощта на абитуриентите е колоритна, ярка и завладяваща и продължава до сутринта на другия ден.  На първия празник присъстват над 25 000 зрелостници. Превръща се в традиция и се организира до 1979 г., когато ръководителят на Комунистическата партия забранява провеждането му

  поради страх от голяма концентрация на млади хора

  Оттогава празникът минава в категорията на неформалните събития за абитуриентите и е  възобновен  през 2005 г. Бързо става отново популярен и е включен в регистъра на световните туристически събития.

  Германия и Белгия имат нещо сходно в начина, по който децата завършват средното си образование – връчването на дипломите става на тържествена церемония, след тежки изпити. Класовете подготвят пиеси, песни или музикални изпълнения, а после следва парти. „Бяхме в една бална зала за около 500 души, в която се влизаше срещу вход от 5 евро (в България кувертът за абитуриентския бал е десет пъти по-скъп). Облечени сме с рокли, но нищо официално, танците продължават до сутринта“, разказва Яна, завършила средното си образование в Льовен. Но и в Белгия, и в Германия зрелостниците се забавляват повече в Деня за пакости, който според белгийската традиция се случва точно 100 дни преди завършването на 12 клас, в края на януари. Нарича се Chrysostomos (от гръцки – Златоуст, тъй като на 27 януари е празникът на св. Йоан Златоуст). На този ден в училището се правят бели – веднъж абитуриентите опаковали дърветата в двора с тоалетна хартия, друг път

  пуснали в сградата на училището живи кокошки,

  трети път зазидали цяла врата на училищна стая, в друг случай скрили топките и спортните уреди от залата за гимнастика. За да претовратят пакостите, през последните години на този ден училищните власти организират екскурзии.

  В Германия Денят за пакости се нарича Abischerz или Abistreiche, или Шеги в гимназията. Провежда се през лятото, в края на срока, а подготовката трае няколко дни. Обикновено група ученици превземат цялото училище по време на часовете, поставят смешни задачи на учителите, които те са длъжни да изпълнят, замерят се с водни бомби, пълнят коридорите с хиляди балони, или изпразват стаите от чинове и столове. В някои градове училищните власти превантивно забраняват Abischerz, макар че последиците от него не са сериозни.

  От няколко години и в България има подобен ритуал, но той не е свързан с пакости или шеги с учителите. В Пловдив в нощта на 14 срещу 15 май учениците от езиковите гимназии си организират т. нар. Бели нощи – парти в двора на гимназиите, подкрепено от обилно количество увеселителни напитки и някои други стимуланти. Зрелостниците нощуват на открито в училищния двор и ако на сутринта видите младеж, прегърнал дърво, а той ви обясни, че това е приятелката му, всичко е ясно – нощта му е била бяла, много бяла.

  Източник: jenatadnes.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини