От х:

Днес в x:

Полско и домашно врабче регистрираха доброволците в Хасково в Националната кампания

Изображение 1 от 3

    Два вида врабци-полско и домашно регистрираха преброители от Хасково във второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците. Акцията мина 12 май, а в Хасково се броеше от две точки-в Градската градина и до супермаркет „Мадара“.

    В 90-те населени места в страната, от където се включиха преброители в 331, бяха отбелзани 4071 врачбета. Преброяването обхвана трите най-разпространени вида у нас-полско, домашно и испанско.

    Анализът, каквато е целта на кампанията, показва, че се запазва закономерността от миналогодишното- първо по рода си преброяване, най-много от регистрираните врабчета да са домашни. Те са 66% от всички регистрирани. През 2017 г. са били 70 на сто от преброените птици. Следва полското врабче, което тази година почти запазва относителния си брой – 29% от всички преброени врабчета са полски. На много повече локации за наблюдение на врабчета са забелязани и отчетени испански врабчета при тазгодишната акция.

    В миналогодишната кампания испанските врабчета са били 3% от регистрираните птици, а в тазгодишното преброяване те достигат 5%.

    Това, разбира се, има своето обяснение. Второто издание на кампанията „Ние броим врабчетата 2“ се проведе с месец по-късно от първото, като за този период испанското врабче се завърна от по-южните страни у нас. Това е единственият мигриращ вид от врабчетата, срещащи се в страната ни.

    На база анализ на насъбраните данни кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на трите вида врабци, както и да установи предпочитаните от тях места за обитания и условия за хранене, и размножаване, а но не и да отчита точния броя на врабчетата в страната ни, уточниха орнитолозите.

    При наблюденията на 12 май в 21% от местата за броене не са установени врабчета, като това са с 5% повече локации без врабчета в сравнение с миналата година. София е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 40% от всички места, където не са забелязани птиците.

    Най-висок среден брой врабчета в една точка-по 17-19 врабци са регистрирани в Бургас, Пловдив и Свищов.

    А най-нисък среден брой врабчета в една точка на наблюдение по 6-7 птици на точка са отчетени в София и Варна. Тези резултати са вече доказателство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на градската среда от много години, избягват по-големите градове и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, както за себе си, така и за потомството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Еж
      ежко
      6 0
      18:16, 14 май 2018
      И да не забравите да преброите дивите зайци!
    Последни новини