От х:

Днес в x:

Абитуриентка обжалва в съда наказание от директора

    Десетокласници от Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ слушаха днес лекция по право в Административния съд в Хасково. Тя е част от образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

    Урокът този път беше на тема „Що е административно правосъдие“, лектор бе съдия Кремена Костова-Грозева. Тя разясни на учениците въпросите, свързани с компетентността на Върховния административен съд и административните съдилища в страната. Обясни какво представляват административните актове, административните нарушения и наказания, поясни и какви са последиците от тях. Представи и казуси, свързани с нарушения на Закона за движението по пътищата. Съдия Костова-Грозева даде и съвети на децата за случаите, при които в живота те ще бъдат в ролята на лица със засегнати интереси от актове на различни органи. Тя поясни, че административните актове и заповеди на длъжностни лица подлежат на обжалване. Магистратът даде за пример и казус от съдебната й практика по подадена жалба от абитуриентка срещу наказание от директорката на училището. Тя обаче не даде повече подробности по случая.

    20-тината гимназисти бяха водени от учителя им по етика и право Борис Пецов.

    Следващият урок е по теми, свързани с правата ни като граждани на Европейския съюз. Той ще се проведе в края на май, като тогава гости ще бъдат ученици от друга специалност на гимназията.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Николай Георгиев
      52 0
      17:40, 14 май 2018
      И както винаги при хасковонет, заглавието няма нищо общо със съдържанието...
    Последни новини