От х:

Днес в x:

3 °C

Пет интересни истории, витаещи около връх Еверест

Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента Азия. Той привлича много опитни планинари, но и хора, търсещи адреналина. Вижте пет интересни истории, витаещи около връх Еверест:

Морис Уилсън решава да покори северните склонове на върха

Години наред Еверест е бил дестинация, привличаща вниманието на множество търсещи адреналина фанатици, но никой от тях не е бил толкова нестандартен, колкото англичанинът Морис Уилсън. През 1933 година Уилсън решава да бъде първият човек покорил северните склонове на Еверест. Потеглил пеш през ледника Rongbuk на 22 май 1934 година, но липсата на оборудване за катерене или какъвто и да било опит си казват думата. Но не е странно това, че човек без опит се опитва да покори известният връх, а че тялото на Морис е открито година по-късно, облечено в дамско бельо.

Легендарното същество Йети

Много пътешественици и алпинисти твърдят, че са виждали легендарното същество Йети в района на Еверест. Фолклорът на местните непалски и тибетски племена разказва за някои мрачни нощни същества, живеещи сред тях. Съществуването на Йети не е подкрепено с научни факти и поради това научната общност не го признава. Но забележителни открития на пътешествениците включват огромните отпечатъци, открити на 6000 метра от експедицията на Ерик Шиптън, както и скалпа на Йети, който се намира в манастира в Кумджунг.

Официално през 1953-та година сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей стават първите хора успешно изкачили връх Еверест. Но много скептици смятат, че друго дуо е покорило върха 30 години по-рано. През 1924 година англичаните Джордж Малори и Санди Ървайн са стигнали на 200-300 метра от самия връх. За съжаление те никога не се завръщат, което води до почти цял век на спекулации дали наистина са били първите, покорили Еверест.

Руска експедиция

В доклад в алпийския вестник е записано, че през 1952 година първата руска експедиция прави опит да изкачи Еверест по северния маршрут в Тибет. Водят се слухове, че тяхната мисия била да вдигнат статуи на Ленин и Сталин на самия връх, но по средата на пътя групата изчезва безследно. Руснаците и до ден днешен твърдят, че експедицията изобщо не се е случвала, но наистина странното е, че въпреки многобройните опити, не са открити никакви следи от екипа от 35 души, опитал се да покори върха.

Рекорд за най-скоростно изкачване на Еверест

Две са причините името на шeрпа Пемба Дордже да е известно стане ли въпрос за истории, свързани с Еверест. Първата е, че на 21 май 2004-та година, той успява да изкачи върха за 8 часа и 10 минути. А втората причина е поради събитията, случили се три дни по-късно. Слизайки надолу Дордже попаднал на замръзнали тела на група катерачи.Той твърди, че се е случило нещо свръхестествено. Местните смятат, че докато не им бъде даде подходящо погребение, призраците на загиналите никога няма да напуснат планината.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
26 яну 2020
Последни новини