От х:

Днес в x:

28 °C

Пет интересни истории, витаещи около връх Еверест

Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента Азия. Той привлича много опитни планинари, но и хора, търсещи адреналина. Вижте пет интересни истории, витаещи около връх Еверест:

Морис Уилсън решава да покори северните склонове на върха

Години наред Еверест е бил дестинация, привличаща вниманието на множество търсещи адреналина фанатици, но никой от тях не е бил толкова нестандартен, колкото англичанинът Морис Уилсън. През 1933 година Уилсън решава да бъде първият човек покорил северните склонове на Еверест. Потеглил пеш през ледника Rongbuk на 22 май 1934 година, но липсата на оборудване за катерене или какъвто и да било опит си казват думата. Но не е странно това, че човек без опит се опитва да покори известният връх, а че тялото на Морис е открито година по-късно, облечено в дамско бельо.

Легендарното същество Йети

Много пътешественици и алпинисти твърдят, че са виждали легендарното същество Йети в района на Еверест. Фолклорът на местните непалски и тибетски племена разказва за някои мрачни нощни същества, живеещи сред тях. Съществуването на Йети не е подкрепено с научни факти и поради това научната общност не го признава. Но забележителни открития на пътешествениците включват огромните отпечатъци, открити на 6000 метра от експедицията на Ерик Шиптън, както и скалпа на Йети, който се намира в манастира в Кумджунг.

Официално през 1953-та година сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей стават първите хора успешно изкачили връх Еверест. Но много скептици смятат, че друго дуо е покорило върха 30 години по-рано. През 1924 година англичаните Джордж Малори и Санди Ървайн са стигнали на 200-300 метра от самия връх. За съжаление те никога не се завръщат, което води до почти цял век на спекулации дали наистина са били първите, покорили Еверест.

Руска експедиция

В доклад в алпийския вестник е записано, че през 1952 година първата руска експедиция прави опит да изкачи Еверест по северния маршрут в Тибет. Водят се слухове, че тяхната мисия била да вдигнат статуи на Ленин и Сталин на самия връх, но по средата на пътя групата изчезва безследно. Руснаците и до ден днешен твърдят, че експедицията изобщо не се е случвала, но наистина странното е, че въпреки многобройните опити, не са открити никакви следи от екипа от 35 души, опитал се да покори върха.

Рекорд за най-скоростно изкачване на Еверест

Две са причините името на шeрпа Пемба Дордже да е известно стане ли въпрос за истории, свързани с Еверест. Първата е, че на 21 май 2004-та година, той успява да изкачи върха за 8 часа и 10 минути. А втората причина е поради събитията, случили се три дни по-късно. Слизайки надолу Дордже попаднал на замръзнали тела на група катерачи.Той твърди, че се е случило нещо свръхестествено. Местните смятат, че докато не им бъде даде подходящо погребение, призраците на загиналите никога няма да напуснат планината.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини