От х:

Днес в x:

Хасковлии броят врабчетата в Градската градина

Изображение 1 от 6

  Хасково ще се включи във второто преброяване на врабчетата, което се организира днес в цялата страна от Българското дружество за защита на птиците. Орнитологът от БДЗП Стойчо Стойчев е водещ на инициативата, която ще е в Градската градина в Хасково. Той запозна учениците от клуба по орнитология в училище "Гео Милев" в кърджалийското село Конево с методиката на броенето на птиците, след което децата с ентусиазъм се включиха в преброяването на врабчетата. 

  Доброволци от различни краища на страната броят пернатите градски обитатели през целия ден и тази година. Кампанията има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

  Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистриратe на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят няколко минути, за да запишат данни си. На сайта има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. Има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

  Кампанията „Ние броим врабчетата“ стартира за първи път през 2017 година.

  На 8 април тогава 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

  През 2018 година преброяването е изместено с месец по-късно, за да се направи съпоставка дали съществуват закономерности в разпространението на врабчетата, тъй като по това време на годината и трите вида със сигурност вече гнездят.

  Анализът на данните, събрани от преброяването преди година показва, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене.

  От БДЗП сега ще сравняват този анализ с получените данни от настоящото преброяване, за да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ив
   Иванова
   4 0
   09:36, 12 май 2018
   Аз ще броя на "Ямача".
  • 2
   Му
   Мухобройци
   8 -2
   09:50, 12 май 2018
   Как се броят врабчета, които долитат и отлитат от определено място? Чувствам европейски ценности в цялата работа!
  • 3
   Ед
   една хасковлийка
   8 -1
   10:21, 12 май 2018
   Винаги с информация в последната минута дето се вика публикувате. Днес ще е преброяването, кога човек да се регистрира и т.н. в сайта и да брои после..Можеше и в Понеделник да го публикувате, че в Събота е имало.. няма проблем! :))
  • 4
   АК
   А кога
   11 -2
   10:25, 12 май 2018
   ще броим хората,че са на изчезване?
   • Йу
    Йух, голям
    0 0
    02:19, 13 май 2018
    Тъй като не си конкретизирал, хората далеч не са на изчезване.
  • 5
   Ст
   статистика
   2 0
   11:23, 12 май 2018
   Поне 3 са
  • 6
   Ди
   Дичо
   12 -1
   13:29, 12 май 2018
   Да преброим "мангустите" в "Република" - поне да знаем колко са!
  • 7
   Ке
   Кенанския Маймун
   0 0
   12:41, 13 май 2018
   Българина е голям хайванин - в градината ми идват и гнездят 20 вида птички и всяка сутрин от 4 часа нататък е лудница - песни , танци :))
   Само в България са останали сиганета и мутрета (гълъби и врабчета)

  Хороскоп за 03.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  03 юни 2020
  Последни новини