От х:

Днес в x:

Хасковлии броят врабчетата в Градската градина

Изображение 1 от 6

    Хасково ще се включи във второто преброяване на врабчетата, което се организира днес в цялата страна от Българското дружество за защита на птиците. Орнитологът от БДЗП Стойчо Стойчев е водещ на инициативата, която ще е в Градската градина в Хасково. Той запозна учениците от клуба по орнитология в училище "Гео Милев" в кърджалийското село Конево с методиката на броенето на птиците, след което децата с ентусиазъм се включиха в преброяването на врабчетата. 

    Доброволци от различни краища на страната броят пернатите градски обитатели през целия ден и тази година. Кампанията има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

    Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистриратe на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят няколко минути, за да запишат данни си. На сайта има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. Има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

    Кампанията „Ние броим врабчетата“ стартира за първи път през 2017 година.

    На 8 април тогава 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

    През 2018 година преброяването е изместено с месец по-късно, за да се направи съпоставка дали съществуват закономерности в разпространението на врабчетата, тъй като по това време на годината и трите вида със сигурност вече гнездят.

    Анализът на данните, събрани от преброяването преди година показва, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене.

    От БДЗП сега ще сравняват този анализ с получените данни от настоящото преброяване, за да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ив
      Иванова
      4 0
      09:36, 12 май 2018
      Аз ще броя на "Ямача".
    • 2
      Му
      Мухобройци
      8 -2
      09:50, 12 май 2018
      Как се броят врабчета, които долитат и отлитат от определено място? Чувствам европейски ценности в цялата работа!
    • 3
      Ед
      една хасковлийка
      8 -1
      10:21, 12 май 2018
      Винаги с информация в последната минута дето се вика публикувате. Днес ще е преброяването, кога човек да се регистрира и т.н. в сайта и да брои после..Можеше и в Понеделник да го публикувате, че в Събота е имало.. няма проблем! :))
    • 4
      АК
      А кога
      11 -2
      10:25, 12 май 2018
      ще броим хората,че са на изчезване?
      • Йу
        Йух, голям
        0 0
        02:19, 13 май 2018
        Тъй като не си конкретизирал, хората далеч не са на изчезване.
    • 5
      Ст
      статистика
      2 0
      11:23, 12 май 2018
      Поне 3 са
    • 6
      Ди
      Дичо
      12 -1
      13:29, 12 май 2018
      Да преброим "мангустите" в "Република" - поне да знаем колко са!
    • 7
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      12:41, 13 май 2018
      Българина е голям хайванин - в градината ми идват и гнездят 20 вида птички и всяка сутрин от 4 часа нататък е лудница - песни , танци :))
      Само в България са останали сиганета и мутрета (гълъби и врабчета)
    Последни новини