От х:

Днес в x:

Царската гимназия с бронзови медали от „Горски многобой“

    Отборът на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” в Хасково спечели бронзовите медали от Националното състезание „Горски многобой“. В състава на хасковския тим бяха дванадесетокласниците Валентин Вакрилов, Гюнер Реджеб, Росен Динков и резервата Атанас Владимиров. Те се съревноваваха заедно с още 9 отбора от предимно горски гимназии в страната.

    Участниците трябваше да изминат два етапа. Първият е индивидуален като всеки от тях трябваше да премине по пресечен горски терен с дължина 2 км. По трасето имаше разположени пунктове за стрелба с пушка, садене на фиданки, спортен риболов, разпознаване на гъби, насекоми вредители и щетите от тях, следи от птици и бозайници, дървесни видове по клонки, семена и проби. Във втория етап надпреварата беше отборна. Той включваше поваляне на дърво бял бор с диаметър около 40 см и височина 35-40 м, окастряне, разкройване, кубиране и прецизно рязане на шайби.

    Състезанието протече при трудни атмосферни условия, но въпреки проливния дъжд, всички участници положиха максимални усилия и отборът на ПГДС се нареди на престижното трето място в отборното класиране, обясниха ръководителките им Недрет Касим и Диана Конгалова. Хасковлии останаха само на 6 минути разлика от тима на второ място, заето от ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров“ - Чепеларе. Първото място зае отборът на НПГГС „Христо Ботев“ Велинград.

    Призьорите получиха купи, медали и моторен трион. Те имат възможност да бъдат приети без изпит във факултет „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет в София.

    Домакин на 11-то поред издание беше Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. То протече в рамките на три дни и се проведе в Учебно-опитното горско стопанство „Петрохан“ в село Бързия.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини