От х:

Днес в x:

1860 седмокласници в Хасковско, местата в гимназиите 2 000

    1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона.

    За първи път през тази година се извършва изцяло прием за целия набор за продължаване на образованието след седми клас.

    Изпитът по български език и литература е на 21 май, а този по математика ще се проведе на 23-ти. Седмокласниците ще се явят на изпитите в досегашното си училище.

    И двете препитвания започват в 10 часа. Ще се решават тестове от два модула. Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор. Вторият модул продължава час и половина. По математика е с отворени отговори, а по български език и литература е преразказ на непознат тест, поясни Иван Панайотов от Регионалното управление по образованието.

    „Няма драстични промени по изпитете и организацията им срямо миналата година. Това, което трябва да направят учениците до края на учебната година, е да се съобразят с балообразуващите предмети, които им трябват от свидетелството за основно образование. Те вече са обявени на сайта на РУО в отдел „Прием“, посочи Панайотов.

    И уточни, че при всички положения, независимо от резултата на изпита, дори при неявяване на теста или при нула точки на него, всеки седмокласник ще продължи образованието си. Системата обаче ще определи в каква парелелка ще учат.

    В общия бал за класирането след седми клас най-голяма тежест отново е отредена на оценките от изпитите, които от миналата година всъщност са заменени от точки. По точкова система се оценяват и тестовете, в точки се преобразуват и оценките от балообразуващите предмети. Така максималният брой точки, които един ученик може да получи, е 500.

    Той припомни, че за подаването на заявленията за класиране и през тази година може да се използва въведеното улеснение през онлайн платформата на Управлението или на МОН.

    Съотношението между обявените свободни места след седми клас между професиоанлните и профилираните паралелки е 60:40 в полза на професионалните, посочи шефът на регионалното управление на образованието Христина Боева на базата на утвърдения от министъра план-прием за следващата учебна година в Хасковска област.

    Езиковата гимназия в Хасково е с най-висок план-прием от седем паралелки. В Математическата и в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство след седми клас приемът е в пет паралелки. Има утвърдени и три нови специалности. Едната от тях е димитровградската професионална гимназия. Приемът за химик-технолог там ще е в дуална форма на обучение. Другите две нови специалности в региона са в гимназията по селско стопанство и транспорт в Хасково - “Агроекология“, обявен е прием за обучение и за специалисти по електромобили. „Направената експертна оценка в гимназиите, откъдето бяха подадени заявките за новите специалности, показа, че е осигурена необходимата техническа база, има и обучен преподавателски състав там“, посочи Христина Боева.

    За първи път тази година като част от усилията за задържане на децата от малцинствата в училище, ще има прием след седми клас в Обединено училище. То ще е в Димитровградския квартал Черноконево. „Помощник в строителството“ и „Работник в заведение за хранене и развлечения“ ще са двете професии, които ще се изучават там до 10-ти клас, когато завършва първата степен на професионлания гимназиален етап.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      00
      001
      13 0
      20:10, 17 апр 2018
      "1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона."Така като гледам цифрите май май гимназиите ще се състезават за седмокласници!!!!!!!!!!!!!!!!
    • 2
      Си
      Сиси_1523986983
      1 -1
      20:43, 17 апр 2018
      "Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор."Некоректно твърдение, в първия модул има 25 задачи, част от които са с отворени отговори.
    • 3
      Ли
      Лилян Тенчов
      10 -1
      07:57, 18 апр 2018
      Едно време не приемаха с 5-ци, а сега обикалят селата да търсят овчари, които да платят: принтери, таблети... Узунджовкият ром + герб + кумгейт + лилян тенчов = хасково = видин = трагедия!!!
    • 4
      65
      6543
      10 -1
      08:35, 18 апр 2018

      Едно време когато имаше 2 пъти повече деца от сега математическата и езиковата приемаха по 4 паралелки.За влизането там децата се бориха и приемаха само с най високите оценки.Сега има 2 пъти по малко деца, а езиковата приема 7! паралелки, а математическата 5!Къде е логиката?Значи всички, които искат да учат в математическата или особено в езиковата могат да бъдат приети с какъвто и да е успех.Местата за прием са повече от децата!Вече няма най добрите, просто се приемат всички желаещи.Нямам нищо против децата да учат езици, но все пак на какво учим децата.Трябва ли да си давам зор да уча като така и така ще ме приемат в езиковата щото там приемат всички, които поискат.За феномена дървото пък няма да коментирам.По мое време такива измислени училища изобщо нямаше.Питам сега : Този прием се прави според очакванията на родителите или според инспектората?Защото според мен двете неща би трябвало да са различни.Инспектората има ли ясна цел какво е необходимо на региона и така да определя приема или гледа тавана, под натиск е от директорите и си определя приема както му дойде?Така като гледам приема тази година за поредна година е съобразен с нуждите на някои европейски държави, но не и с Хасково.ТОЛКОВА ЛИ СМЕ МАЛОУМНИ - явно ДА!

      • 12
        12 години на вятъра
        0 0
        00:05, 20 апр 2018
        Ще ти издам една вътршна тайна - ПМГ е обикновено общообразователно училище, там нищо няма да научиш. Не знам откъде е този PR...
    Последни новини