От х:

Днес в x:

Масови протести срещу Истанбулската конвенция в Хърватия

Над 15 хил. души се събраха вчера в Сплит, втория по големина град в Хърватия, за да протестират срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, която хърватският парламент трябва да ратифицира по-късно днес, съобщава "Синхуа".
 
Конвенцията на Съвета на Европа има за цел да защитава жените от насилие, включително домашно, като досега е била ратифицирана от 24 страни. Консервативните среди в Хърватия смятат, че конвенцията цели да популяризира "джендър идеологията".Истанбулската конвенция, наред с други страни, е ратифицирана в Италия, Германия, Сърбия, Франция, Норвегия и Турция.
 
Същевременно в Сплит бяха организирани контрапротести от хора, които подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция и които смятат, че тя няма да застраши традиционните възгледи за семейството и половете.По време на гласуването на ратификацията в парламента няколко депутати от управляващата Хърватска демократическа партия ще гласуват против, но конвенцията ще бъде подкрепена от опозицията, най-вече от Хърватската социалдемократическа партия.
 
Правителството заяви, че конвенцията не вменява задължение за въвеждане на "джендър идеологията" в хърватската правна и образователна система.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини