От х:

Днес в x:

Десетокласници от ФСГ учиха право в Административния съд в Хасково

    Десетокласници от Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров” изслушаха лекция по право в Административния съд в Хасково.

    Тя е част от образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.
    Участие в образователната кампания ще вземат председателят на съда Хайгухи Бодикян, съдия Кремена Костова-Грозева, съдебният администратор Вася Петкова, както и съдебните помощници на съда. По програмата са предвидени общо пет лекции за учениците на теми, свързани с административното правораздаване, структурата на съдебната система като цяло, учение за конституцията, професията на магистрата, правата ни като граждани на ЕС. Първата лекция пред учениците изнесе съдебният помощник Стефан Самуилов. Той запозна учениците от 10 „б“ клас, ръководени от учителя им по „Етика и право“ Борис Пецов, с Конституцията на Република България.

    Идеята на програмата е да запознае младите хора от училищна възраст с проблемите в съдебната система и как гражданите да реализират правата си, поясни съдия Хайгухи Бодикян. Тя допълни, че много от гражданите не са доволни от съдебната система, от разрешаването на споровете в съда. „В голяма степен проблемите на гражданите произтичат от факта, че те самите те не познават правото в детайли, не могат да направят адекватни процесуални искания, за да защитят правата си пред административните органи и пред съда. Именно в тази връзка образователната програма се старае да запознае младите с възможността те най-адекватно да реализират правата си.“, обясни още съдия Бодикян.

    Финалът на образователната програма съвпада с провеждането на „Ден на отворените врати“ на 5 юни 2018 г., в който учениците ще могат да се запознаят на място с организацията на работа, ще се срещнат със своите лектори в съдебните зали на Административния съд, а председателят на съда ще им даде разяснения относно дейността на съдиите, изискванията, на които трябва да отговарят те според Закона за съдебната власт и статута на административните съдии в Република България.

    Административният съд в Хасково за втора поредна година се включиха в образователната програма за повишаване правната грамотност на подрастващите. Тя се осъществява съгласно споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката, като за реализацията й през миналата година бе постигнато съгласие за партньорство между Административния съд в Хасково и ФСГ „Атанас Буров”.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини