От х:

Днес в x:

Инвитро и стволови клетки ще спасяват суданския бял носорог от изчезване

Историята за човешките взаимоотношения със суданския бял носорог е една от най-мрачните в историята на природозащитните организации през последните години. През 60-те в Централна Африка бяха останали 2 500 судански бели носорога. Бракониерството сведе броя им до идва 30 в края на 20-те век, а сега от вида са останали само два екземпляра.

Миналата седмица последният мъжки от вида бе приспан, зарази влошеното си здравословно състояние. Така на планетата останаха два женски судански бели носорога – вид, който някога наброяваше десетки хиляди на африканския континент. Тъжна история, чийто край изглежда наближава.

Но човешката изобретателност все още би могла да спаси вида от изчезване. Планът, включващ инвитро оплождане, стволови клетки и редакция на гени, би могъл да проправи пътя за спасяването на други застрашени животни, като суматранския носорог и яванския носорог.

“Човечеството доведе до ръба на оцеляването суданските бели носорози, заради рогата им. Наш дълг е да се опитаме да ги спасим, без значение колко трудна ще е тази задача”, казва природозащитникът Ян Стейскал.

Но проектът за спасяването на суданските бели носорози, в който участват учени от Германия, Италия, Кения и САЩ, е противоречив. Някои природозащитници смятат, че средствата, изразходвани за спасяването на вида, биха били по-полезни за намаляване на екологичните заплахи за други създания преди и те също да станат критично застрашени. Други експерти са на мнение, че подобен сложен подход към спасяването на видове би дало на учените неоправдано с нищо чувство на сигурност.

Ин витро плановете включват създаване на ембриони и имплантирането им в сурогатни майки от близък вид – незастрашения бял носорог, например.

“Разполагаме с няколко замразени проби сперма от судански бели носорози, обитавали зоопарковете в Европа. Искаме да използваме тези проби за оплождане на яйцеклетки от последните два женски судански бели носорога на планетата. Процесът може да започне по-късно през годината”, казва Стейскал.

Въпросът е спешен. Наджин и Фату, последните представители на вида си са възрастни и качеството на яйцеклетките им се влошава.

Нуждата да се бърза, обаче изправя учените пред нов проблем. Макар да е възможно да се създадат жизнеспособни ембриони, имплантирането им в сурогатни майки създава трудности. “Все още не сме се научили успешно да имплантираме ембриони на носорози в сурогатни майки, трябва да усъвършенстваме техниката, за да сме сигурни, че сме се възползвали по най-добрия начин от ембрионите”, обяснява Стейскал. В резултат, на учените може да им се наложи да замразят ембрионите и да ги съхранят докато прецизират техниката за инвитро оплождане.

В допълнение, учените обмислят да създадат ембирони със сперма от судански бели носорози и яйцеклетки от обикновени бели носорози. “Малките ще са хибриди, но с помощта на стандартни техники на кръстосване бихме могли да създадем популация, която в крайна сметка ще съдържа единствено гени на судански бял носорог”, казва професор Сезар Гали от Болонския университет.

Той е категоричен, че единственото което би могло да спаси вида са съвременни технологии с участието на стволови клетки. В този случай учените извличат клетки от замразена тъкан, които след това ще бъдат препрограмирани в стволови клетки, за да се превърнат в сперматозоиди или яйцеклетки. Видът може да бъде възкресен чрез извличане на кожни клетки от мъртви животни с цел създаване на напълно жизнеспособни ембриони. Тепърва, обаче, предстои разработването на подобна процедура.

Другите видове носорози се справят по-добре от суданския бял носорог. “В Кения популацията на черни носорози намаля от 20 000 на 350 в периода между 70-те и 90-те години, но броят им постепенно се увеличи, благодарение на борбата с бракониерите и сега достига близо 700”, казва Пол де Орнелас от зоологоческото общество в Лондон.

Още по-поразителна е историята на белия носорог. До края на 19-ти век, се смяташе, че той е изчезнал в резултат на лова. След това 30 представители на вида бяха открити в Южна Африка. Тя бяха включени в програма за размножаване и сега числеността им достига 20 000, което ги прави най-разпространения вид носорози в света.

Някои природозащитници твърдят, че историята на белия носорг и забележителното възстановяване на популацията демонстрират как средствата трябва да бъдат използвани за опазване, а не за финансиране на скъпи научни методи. Стейскал обаче не е съгласен: “Помислете само за парите във Висшата лига. За спасяването на създанията, които умишлено бяха преследвани, заради рогата им, ще е нужна една малка част от тези средства. Наш дълг е да ги върнем обратно”, казва той.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
10 апр 2020
Последни новини