От х:

Днес в x:

Часове по водно спасяване в училище иска инструктор

    Да се въведат задължителни часове по водно спасяване за учениците, предлага дългогодишният инструктор в дисциплината Димчо Димов. Предложението беше направено по време на отчета на Областния съвет на БЧК.

    Идеята е децата да се запознаят с водно-спасителния минимум, да получат минимум знания за предпазване от удавяния. Да знаят опасностите при къпане във водоемите, как могат да си помогнат при попадане в опасна ситуация и как да спасят давещ се човек. Също така да усвоят оказване на първа долекарска помощ – обдишване, непряк сърдечен масаж.

    Димо предлага всички деца от 1 до 12 клас да преминават обучение по водно спасяване. Идеята му е това да стане в един от часовете на класния ръководител. Важно е децата да знаят, че не трябва да ходят сами на неохраняеми водоеми. Това трябва да стане Национална програма и да бъде задължително. Искането му е провокирано във връзка с превенцията от удавянията, въпреки че броят им през последните години спада. През 2017 г. в страната има около 130 удавяния, докато в предишни години е имало по 150, а в миналото дори и над 400, разказа Димов, който е инструктор по водно спасяване от 1982 г. През миналата година в Хасковска област удавянията също са намалели, има около 5-6 случая на възрастни хора, показват данните на МВР.

    Подобни занимания за учениците има по пътна безопасност, реагиране при пожари. Добре е да се въведат и часове по водно спасяване, тъй като случаите на попаднали в такива ситуации деца не са малко, смята Димов. Във връзка с въвеждане на задължителни часове били водени преговори между централното ръководство на БЧК и министерството на образованието. Решение за затова обаче не е взето.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Д-
      д-р Радева
      1 0
      15:46, 1 мар 2018
      Колко закрити басейни има в Хасково? Един в цигарената имаше преди години и дотам. Откритите частни басейни отварят юни месец когато започва ваканцията. А и какви са цените на билетчето за вход? После как да не се ходи на плаж по водоеми и язовири? Отделно и по черноморието си има недостиг на спасители - няма желаещи поради ниските заплати.
      Всичко това по принцип е добре замислено, но на практика най-много да се проведат теоретично часовете в някое кафене и отбиване на номера и усвояване на финансови средства.
    Последни новини