От х:

Днес в x:

Показват в Хасково за първи път най-голямата отровна змия на Земята

    Кралска кобра е най-новият член в колекцията от най-отровните змии на света на Тракийското херпетологично дружество. Любопитните могат да видят влечугото до началото на март във фоайето на читалище „Заря“.

    Тази змия е най-едрата от всички отровници в целия свят. В зряла възраст достига до пет метра и половина, разказва д-р Красимир Христов от дружеството. Екземплярът от колекцията обаче е все още тийнейджър. По принцип този вид змия е специфичен и много труден за отглеждане в терариум, защото обичайната му храна са други змии. Но Кралската кобра, която е в Хасково, е обучена още в частния терариума в Чехия, където е родена, да яде и птици. Но по принцип на 100 змии, отглеждани извън естествените си условия, оцеляват едва 2-3, разяснява д-р Христов.

    Любопитен факт е, че кралската кобра всъщност не е типична кобра, специалистът обяснява, че е по-точно да бъде описана като коброподобна змия. Типичните представители на този вид правят по-широки качулки и по-закръглени, както би изглеждала в раздразнено състояние, например Ивичестата африканска кобра. При нея качулката, което всъщност са ребрата в шийната област, е значително по-голяма на ширина от тази на Кралската кобра, при която качулката е удължена.

    Континенталният тайпан, който е най-отровната змия на земята – отровата му е 50 пъти по-смъртоносна от тази на Кралска кобра, също може да се види в колекцията в читалището. 

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Рр
      Ррр
      8 -1
      12:17, 23 фев 2018
      Изложение на тъщи
    Последни новини