От х:

Днес в x:

2 % от децата в хасковска област са със затлъстяване

Близо 2 % от децата, които са между 3 и 7-годишна възраст в Хасковски регион са в тревожния списъка на затлъстелите. Това означава, че от изследваните 586 малчугани в региона, със сериозни проблеми с наднорменото тегло са 111. Данните са за 2016 година, откогато е последното им обобщение. За 2017 година, според процедурите, предстои предаването и обработването на информацията до няколко месеца, поясни началникът на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” към РЗИ-Хасково д-р Иван Александров. Отделът води статистиката по данни от профилактичните прегледи на джипитата, които пък в последствие се предават на медицинските лица в училищата и детските заведения за проследяване на децата и подрастващите, които са с доказано затлъстяване, посочи още д-р Александров.

Наблюдение се води и за още две възрастови групи при децата-от 7 до 14-годишна възраст, проследяват се и гимназистите от 15 до 19 години.

Според обобщенията, от изследваните 11 320 деца в основен курс на обучение в областта, 495 са затлъстели, което е 4,4 % .

Не по-малък е процентът и на тези с проблеми с наднорменото тегло в по-горната възрастова граница на наблюдение. Според данните за 5 533- ма гимназисти, 229 от тях или 4,13 % са затлъстели.

Темата за бича „затлъстяване“, превенцията и здравословното хранене при децата беше основна и по време на конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе днес в София.

Направените проучвания показват, че в България е налице трайна тенденция на задържане и намаляване нивото на затлъстяване при 7-годишни момичета. Данните в резултат на проучвания, проведени от Световната здравна организация през 2016г, отбелязват намаляване на стойностите спрямо 2013 г.

„Важно е да се продължи разговорът с производители и индустрия относно здравословното хранене при децата“, каза по време на срещата заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. „Открити сме за отделен диалог с тях, в рамките на който да идентифицираме решения и да намерим баланс между амбициозни и реалистични цели.” Тя посочи, че в платформа за тези разговори на национално ниво ще се превърне създаденият наскоро в МЗ съвет по хранене.

“Най-лесния избор е здравословният”, посочи в дискусията и директорът на “Обществено здраве" към Главната дирекция здравеопазване в Европейската комисия Джон Райън. Като основен приоритет за общите действия на ЕС в ограничаване затлъстяването при децата той очерта ролята на здравословното хранене. Та е и важна при превенция на хроничните болести.

В рамките на българското председателство ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните.

Темата за затлъстяването при децата е от особена важност, защото в световен мащаб тя се посочва като „бомба със закъснител“.

Налице е глобална тенденция към затлъстяване на подрастващите, а този проблем води  към преминаване в по-сериозни болести, особено като Тип 2 диабет и неизвестни до сега болести или със закъсняло начало. Световната статистика показва, че 25% от децата със затлъстявания, са предразположени към диабет до около 5-тата си годишна възраст.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    5 0
    09:26, 7 фев 2018
    98% от общинските съветници страдат от зътлъстяване.Само Жорето Пеев гладен си остана и е хърбавичък.
  • 2
    Га
    Галя
    5 0
    09:51, 7 фев 2018
    Даже на фона на тези дюнери и ФаФли процентът е малък...
  • 3
    Ум
    Умник
    4 0
    11:58, 7 фев 2018
    Аз що ги смятам към 20% - 111:586 ????
  • 4
    Ак
    Ако
    1 0
    23:50, 7 фев 2018
    Ако се премахнат баничарниците и лафките с чипсове и други боклуци от пред училищата,може и да се оправи положението с една идея.Вместо това -павилион с плодове и фрешове!
Последни новини