От х:

Днес в x:

81-годишна жена мизерства в Хасково, отказва помощ

    „Че няма България, няма. Няма и на кого да се оплача, ама елате вие, поне на вас да кажа“. С тези думи ни посрещна на прага на къщурката си 81-годишната Делка Георгиева. Възрастната жена живее сама в мизерия в сграда на Сточна гара в Хасково, имот на БДЖ, за който по нейни думи плаща символичен наем.

    Проблемът при нея идва от крещящата нужда от обгрижване. Тя е трудно подвижна, ходи с проходилка. Понякога сама тръгва към аптеката до автогарата или до магазина. Излизайки на булевард „Съединение“ маха на някой шофьор да я качи, тъй като трудно се придвижва. „Отказват да ме качат в тролеите или в таксита, защото съм с проходилка“, каза Делка. Вчера обаче по пътя я срещнал хасковлията Веселин Илчев, който сам спрял, откарал бабата до аптеката с колата си, за да й купи лекарства, и я върнал вкъщи. Оставяйки я пред дома й, негов колега заснел с телефона си добрината на младия мъж, а клипът беше публикуван в социалната мрежа и предизвика множество коментари и реакции.

    „Възрастната жена обясни, че има социален асистент, който не я е поглеждал от 3 седмици. Ще търся отговорност от институциите, за да вземат отношение. Трябва да се помогне на тази жена“, заяви Илчев.

    „Господ здраве да му дава на това момче. Има и добри хора, които ми помагат“, благослови го бабата. Днес обаче тя заяви, че социалният й асистент не я навестявал от две седмици. После каза, че всеки ден й носят топла храна в дома, а след това, че понякога взимала на версия от отсрещното заведение за бързо хранене.

    Разминаванията в думите на възрастната хасковлийка си имат своето логично обяснение. Нейната съдба никак не е била лека. Синът й, който е бил рейнджър в Камбоджа, беше убит в дома им край гарата през 2011 г. Преди смъртта му пък той пребиваше жестоко майка си. Мъжът й починал преди 10-15 г., а другите й двама синове живеели в чужбина. По думите й единият бил в Холандия, а другия не знаела в коя държава е. „Не съм ги виждала много време“, обясни старицата.

    От община Хасково обясниха, че възрастната жена получава храна по програма „Топъл обяд“ и за нея се грижи домашна помощница, която от два-три дни била в отпуск. От понеделник жената се връща на работа и отново ще полага грижи за жилището край гарата. Ситуацията с баба Делка обаче съвсем не е такава, каквато я описва тя. „Често посяга към чашката и борчовете й по магазините предимно са за алкохол. Когато няма, става агресивна“, разказаха от общината. Миналата седмица възрастната жена ударила с дъска със стърчащ пирон социалната помощничка и й раздрала крака. Причината - чистела дома й, въпреки, че старицата й забранила да го прави. Счупила й и телефона.

    „Въпреки отношението работничката със собствени средства й плащала борчовете за алкохол, купила й и нов матрак за леглото, но старицата пак била недоволна. Добре, че социалната работничка е търпелива, иначе друга жена не би се съгласила да се грижи за такъв човек“, коментираха от кметството.

    Междувременно баба Делка отказва да бъде настанена в Старческия дом на Кенана, където е била преди време и напуснала доброволно, а сега иска общинско жилище. Няма и как да бъде настанена принудително там, където ще й бъде осигурена топла храна и лекарски грижи. Няма и друго подходящо социално заведение, обясни шефът на „Социално подпомагане“ в Хасково Стефан Манахилов.

    Подобен беше казусът с бездомника Йордан с отрязаните крака. Той години наред отказваше помощта на институциите и живееше по улиците в Хасково. Преди време обаче най-накрая склони и беше настанен в Дома за хора с физически увреждания в Горна Оряховица.

    В случая с баба Делка общинската и държавната власт отново трябва да чакат жената сама да поиска помощ. В противен случай ще мизерства, както досега.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ал
      Алто
      40 -3
      17:03, 1 фев 2018
      Тая не е за съжеление.С никой не се разбира и брашно да мели
    • 2
      Со
      Социална
      39 -2
      17:04, 1 фев 2018
      Бабата се нуждае от психиатър. Не виждам какво повече да й дадат, храна има безплатна, жена й чисти също безплатно...не може ли да я настанят в психиатрията?
    • 3
      Ат
      Атанас
      43 0
      17:08, 1 фев 2018
      Тази жена "КАМБОДЖАНКАТА"я познавам от десетина години,три пъти е била в дома на Кенана и винаги си е тръгвала сама от там след поредната "беля" която е сътворила.Много е агресивна,заплашва персонала в дома,напада и бие безпомощни жени в стаите,тази жена е за връзване а не за съжаляване,на добрините които е получавала винаги е отвръщала с лошо.
    • 4
      Га
      Галя
      32 0
      17:47, 1 фев 2018
      Тази жена е много конфликтна, като не и се даде вересия и алкохол започва да кълне, става агресивна, започва да хвърля разни предмети, определено е за психиятрията.
      • Ех
        Ехо9
        9 0
        00:45, 2 фев 2018
        А как псува само и какъв инат е...
    • 5
      Ив
      Иванка
      31 -2
      18:26, 1 фев 2018
      Къде са децата и дето са в чужбина, защо те не се грижат за майка си, а са я оставили в мизерия да живее ?
    • 6
      То
      това ли е
      29 -5
      18:39, 1 фев 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Ко
      коцето
      22 -1
      19:44, 1 фев 2018
      Любимото и занимание е да пресича пътя до надлеза - на ден поне 20 пъти!
    • 8
      Ня
      Няма значени е
      4 -17
      22:07, 1 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Им
        има ли значение
        7 0
        09:18, 2 фев 2018
        Когато правиш добро не е нужна показност! Чак и клип са снимали!!! Защо? Този клип не показва как живее жената.
      • Ти
        Тиквеници
        2 0
        11:37, 2 фев 2018
        Защо, какъв е Илчев? Гледам -пистолет има на кръста- полицай ли е?
    • 9
      11
      111111111111
      3 0
      11:33, 2 фев 2018
      Тази кукувица е за лудницата!!!
    • 10
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      2 0
      12:02, 2 фев 2018
      Не бе това е детска играчка ---- носи я за самочувствие
    Последни новини