От х:

Днес в x:

Напусна ни Урсула Ле Гуин

Отиде си Урсула Ле Гуин, автор на любими фентъзи и научно-фантастични романи. Тя почина след дълго боледуване в понеделник, в дома си в Портланд, Орегон, съобщи синът ѝ.

В творбите на Ле Гуин причудливо се преплитат дракони, вълшебници и космически кораби, извънземни цивилизации и племена с уникални качества и порядки, но всичките тези истории са свързани с проблемите на нашия свят. Романите ѝ са преведени на много езици и продължават да се продават в милионни тиражи.

Родена на 21 октомври 1929 год.  в семейството на известен антрополог и писателка – Алфред и Теодора Крьобер, Урсула Ле Гуин пише първия си разказ на 11-годишна възраст. Завършва Харвардския и Колумбийския университети, специализира на средновековна романска литература. Омъжва се за професора по история Чарлз Ле Гуин, с който имат три деца.

Славата идва през 1969 година след излизането на романа ѝ „Лявата ръка на мрака“, който получава двете най-големи награди в англоезичната фантастика – „Хюго“ и „Небюла“.  

Урсула Ле Гуин е автор на над 20 книги и повече от 100 разкази. Най-известни са Хайнският цикъл и поредицата за Землемория. Освен фантастика, пише детски книги, поезия и прави преводи.

През продължилата десетилететия творческа активност Ле Гуин получава няколко най-големи награди за научна фантастика и фентъзи  – „Хюго“, „Небюла“, „Локу“. Удостоена е с медал „Джон Нюбери“ – най-високата наградаа за детска литература в САЩ, медал на националния книжен фонд за изключителен принос в американската словесност.

През 2000 год. Библиотеката на конгреса на САЩ я обявява за жива легенда за приноса ѝ в американското културно наследство.

Човекът винаги е в центъра на прозата на Ле Гуин. В Хайнския цикъл историята е за галактическа свръхцивилизация, основана на принципите на хуманизма. В романите се разказва за конфликтите, взаимодействието и взаимното проникване на различни една от друга култури. Понякога тези култури имат необикновени, даже екзотични черти и именно чрез тях авторът ни подтиква да осмислим собствения си светоглед.

Световете на Ле Гуин са убедителни до най-малкия детайл, а персонажите ѝ носят човешки качества. Зад приключенията и перипетиите стои много философия, познания по социология, съвременни теории във физиката и антропологията. Сюжетите се движат около вътрешния свят и цели на героя – израстване, преодоляване на себе си, познание или влизане в друга култура, намиране на отговор на някакаъв въпрос, а не непременно извършване на нещо или промяна на външния свят.  

„Съзиданието произтича ли от небитието, краят  – от началото, кой може да знае? Единственото, което ни е известно, е вратата между тях, през която всеки минава сам“ (Урсула Ле Гуин, „Техана“).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини