От х:

Днес в x:

Някои от най-странните психически заболявания

Хора сме и сме много различни, а изразът "Ти нормален ли си?" е в широка употреба в ежедневието. Даже нерядко го употребяваме не във въпросителна форма и казваме без да се замислим "Ти си ненормален". Отвъд това обаче има хора, заключени в капана на своята психика или физика. За тези доста странни психически заболявания причините не са докрай изяснени, а успехът на лечението не е стабилен. И те едва ли са вина на страдащите от тях, макар действията има да предизвикват предимно обвинения. 

Множествено личностно разстройство
В този случай пациентът разделя личността си на множество отделни. Възможно е всяка от тях да има различен пол, възраст, националност, темперамент, гледни точки за света и т.н. 

Дисоциативното личностно разстройство се счита за резултат от сериозна травма в детството. Преживяно физическо, психическо или сексуално насилие най-често са причина за заболяването. В този случай детето започва да приема, че това, което му се е случило, всъщност се е случило на някой друг човек.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата
Синдромът е известен и като синдром на Tод. Определя се като доста специфично заболяване, което засяга човешкото възприятие. Страдащите от синдрома на Тод могат да виждат обектите смалени или да ги възприемат като уголемени. Най-сложно е когато пациентите възприемат собственото си тяло по подобен начин, тогава те не могат да разберат формите и измеренията му.

Счита се, че болестта се причинява от необичайна електрическа активност вследствие на ненормален приток на кръв в частите на мозъка, отговорни за обработването на визуалното възприятие.

Криптомензия
При криптомензията, човек не може да си спомни дали дадено събитие наистина се е случило или е било сън. Източникът на информация е забравен и човекът не може да определи дали дадена идея му принадлежи или е на някой друг. Синдромът често върви ръка за ръка с жамевю (обратното на дежавю) - състояние, при което човек изпада във временна неспособност да разпознае лица, места и ситуации и те му изглеждат непознати за известно време.

Еротомания 
Хората, страдащи от еротомания, са убедени, че някой е влюбен в тях (обикновено става дума за човек с много по-висок социален статус, например звезда). Заболяването е доста трудно за преодоляване. Дори ако предполагаемият обожател заяви директно, че не е влюбен в страдащия от еротомания, той може да интерпретира това като желание връзката да бъде скрита от обществото.

Синдромът Квазимодо
За това състояние е характерно хронично недоволство от себе си. Страдащият от синдрома на Квазимодо се смята за грозен и прибягва до пластични операции, за да коригира недостатъците, които смята, че има. Изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло сочи, че 14% от населението на Земята страда от този синдром. 

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини