От х:

Днес в x:

Колоездачи искат велоалеи в Хасково, внасят докладна в Общинския съвет

    Неколцина колоездачи се събраха днес на площад „Свобода“ в Хасково в знак на съпричастност към близките на загиналия им колега в Приморско. 30-годишният Евелин Дуков беше прегазен на кръстовище в морския град от пиян шофьор с концентрация на алкохол 2.7 промила.

    Днес хасковските велосипедисти призоваха за толерантно шофиране от водачите на автомобили, както и по-строги санкции за нарушителите на пътя.

    Колоездачите използваха повода на събирането да отправят искане към управляващите в областния град за изграждане на велоинфраструктура. „За целта ще внесем искане в Общинския съвет в Хасково с предложение за изготвяне на проект за велоалеи“, каза зам.-председателят на Колоездачен клуб „Хасково“ Недялко Атанасов. Дългогодишният велосипедист предлага да се свържат крайните точки на града с центъра, както и да се изградят връзки към „Кенана“, където има велоалея.

    Недялко Атанасова даде за пример Пловдив и Казанлък, където вече има изградени велоалеи. Той сподели, че не рядко се случвало да правят велоподоходи до гръцките градове Комотини, Александрополис и турския Одрин, където управлявали велосипеди много по-безопасно.

    По думите на Недялко Атанасов и останалите велосипедисти, събрали се в центъра на Хасково, ако се изгради такава велоинфраструктура, ще намали трафика в града, замърсяването на въздуха. Според статистиката годишно в България се продават около 100 000 велосипеда годишно. „Ако всички тези притежатели се качат на велосипеда ще имаме една много по-чиста околна среда, много по-малко заболявания и трафик“, категоричен е Атанасов. Той обаче посочи и проучване за страната, според което около 60% от колоездачите се опасяват да карат заради възникване на пътен инцидент. Хасковските колоездачи обаче са на мнение, че с направата на велоалеи придвижването с велосипеди ще бъде значително по-безопасно.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Га
      Гаро
      17 -25
      18:27, 13 дек 2017
      Преди да се снимате видяхте ли се в огледалото,къд... Виж коментара
    • 2
      Ба
      Бай Драган
      12 -11
      19:37, 13 дек 2017
      Неграмотник, пишеш велоалей... погледни заглавието поне.
    • 3
      Ко
      Колелоездач
      31 -5
      20:18, 13 дек 2017
      Инициативата е похвална, предишният кмет не направи необходимото. Разкопа центъра заради новата бизнес-сграда на бившият областен, а проектантите "забравиха" да пуснат по една вело алея. Заради този пропуск Георги Иванов забрани колелата в центъра и се поставиха едни табели "Пешеходна зона", само че тези табели имат чисто пожелателен характер и никой не контролира влизането на автомобили и бусове. Пускал съм ви много снимки, но не ги публикувате, трябва да сгазят някого че да се случи нещо. Вело алеята на Кенана се направи от кумова срама, след протестите на нас колоездачите. Още по-смешното е че и досега по нея се разхождат и кучета, въпреки че има забрана, но няма съзнание, възпитание и контрол. Разхождат се и хора, майки с деца и когато съм с колело почват да пищят: Колелоооо - маме пази се! Все едно че искам да сгазя отрочето и. Направете анкета, идете на вело алеята и ги снимайте и питайте защо се разхождат точно там, когато само на 20 метра източно има друга много по-широка и удобна алея, чието предназначение е за разходка на хора без колела. Объркана история, никаква дисциплина и ред и после всички реват, прав е оня че 80 % са дебили, в Хасково даже са 90.
      • Ст
        Странен
        8 -1
        23:45, 13 дек 2017
        Колоезденето в пешеходна зона е забранено от ЗДвП не е нужен допълнители знак
    • 4
      Не
      Незапознат
      6 -16
      21:05, 13 дек 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ко
        колелоездач
        6 -5
        11:01, 14 дек 2017
        Не не са "това", много си зле с граматиката..... а колоездачите, сигурно сме над 1000, ти какво искаш да дойдем под балкона ти и да ти се покажем ли? А в старчески дом може да те пратят децата ти /ако имаш/ защото си представям как ги възпитаваш, да седят по заведения и сакън да не направят някое излишно движение, че сигурно ще се изморят!
      • Ро
        рофинкас
        4 -7
        12:35, 14 дек 2017
        до""колоездач"" педаловрътковец. - може да сте и над 1500 с малките деца които се радват на колело. нормален млад мъж няма да се занимава с детски работи, а с коли мотори като всеки нормален мъж.
      • Не
        Незапознат до Колоеездач
        3 0
        15:34, 14 дек 2017
        Я,той наистина имало колоездачи!?Радвам се.Но трябваше ли така да се изразявам за да ви подразня за да се сепнете малко?Вижте снимките прочетете първото изречение и ми кажете за този който не знае за вас,вашата общност или там как го наричате как да ги види тези ''... над 1000...''?.Председателят или заместника му на клуб е такъв когато е заобиколен от съмишленици най вече когато се иска нещо с подкрепата на медиите от управляващите.Така като гледате снимките на 5 човека,3 колела и определението ''неколцина''кажете ми кое описание вашето или моето отговаря на това което се вижда?Научете се не само да искате но и как да го правите!Ако ли не ще изглеждате палячовци в очите на другите.Организирайте се!Съберете се повече от това което всеки в момента вижда!Размахайте плакати с бреветите на които сте участвали и къде!Ако имате пък първенци в тях те да водят парада!....В момента нямате нито външна форма нито вътрешно съдържание за да искате каквото и да е било.
    • 5
      Мн
      Многопрофилен санитар
      18 -1
      21:35, 13 дек 2017
      И кой да ги построи тези велоалеи ----Екопрогресивния Щерю ли --О не забравете
    • 6
      Ро
      рофинка
      9 -13
      22:42, 13 дек 2017
      ХА ХА ХА трима педаловрътковци се срещна ли на п... Виж коментара
      • Ко
        колелоездач
        6 -2
        11:11, 14 дек 2017
        Руфинке ко та фанат тея педаловрътковци щи разпорят мазния пърдюхел и после не на СНН ми на Ал Джазира да се оплачеш няма файда !
      • Ро
        рофинкас
        5 -4
        12:37, 14 дек 2017
        като ги гледам какви само може да играят с малките деца на пясачника и да си гледат колелата, за никав уй на стават, сигурно и ти си от тия смешни педаловрътковци. тези нямат нищо общо с колоездач.
    • 7
      A
      a
      11 -11
      23:05, 13 дек 2017
      и защо заради 10 тина велосипеда да се харчат грешни пари? и без това целият град е в баири и това чудо не вирее тук,повечето хора използват велосипеда за спорт, туризъм и хайде нека не е в града,спазвайте си правилата за движение и стига сте мрънкали.
    • 8
      Гр
      Гражданин на Хасково
      9 -5
      09:22, 14 дек 2017
      Крайно време е построяването на велоалеи в Хасково, дано общинския съвет вземе необходимите мерки!
    • 9
      Те
      Тенчо
      3 -2
      11:04, 14 дек 2017
      Тази "инициатива" се представя, че е на тия от снимката, а всъщност им е внушена от заинтересуваните. Защото за велоалеи се дават пари по програми! И се "усвояват"... Има парадокс в Бургас - няма тротоар, има велоалея..Хаха Бързайте, оти от 2020 г. веке няма да има европаралянги...
    • 10
      Ро
      рофинкас
      3 -2
      12:33, 14 дек 2017
      като ги гледам какви само може да играят с малките деца на пясачника и да си гледат колелата, за никав уй на стават, сигурно и ти си от тия смешни педаловрътковци. тези нямат нищо общо с колоездач.
      • Ко
        Колелоездач
        3 -1
        14:22, 15 дек 2017
        Рофинкас айде да не си мерим .... и се пише пясъчник, явно и ти си прост и неграмотник, и ако ти е още интересно изпрати жена си и после тя ще ти каже дали ставаме или не ставаме, като се прибере на 4 крака
    • 11
      Та
      Таня
      6 -4
      14:35, 14 дек 2017
      Хасково е най-изостаналият град, отдавна трябваше да бъдат построени велоалеи.
    • 12
      Фи
      Филип
      0 0
      19:12, 28 апр 2022
      5 години по-късно - никакви съществуващи велоалеи, нито една в строеж и разбира се, без бъдещи планове за такива.

    Още новини

    Последни новини