От х:

Днес в x:

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция, че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

Той е правил подобни изявления през септември на 2016 г., но пред свои симпатизанти. Сега го казва във връзка с първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини (известен в България още като Гюмюрджина) в Източна Гърция, където има мюсюлманско население.

Думите му веднага бяха отхвърлени от президента Прокопис Павлопулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и не подлежи на предоговаряне. В него няма недостатъци, не се нуждае от преразглеждане или обновяване", каза той по време на срещата си с Ердоган.

Турският президент заяви, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо, цитира думите му "Ройтерс".

"Как може да твърдим, че Лозанският договор е в сила? В този смисъл Лозана не действа. Трябва да докажем, че Лозанският договор е приложим, като направим това" (бел.ред. - разрешим проблема).

В напрегната размяна на реплики с Павлопулос той каза също, че Гърция не би влязла в НАТО без подкрепата на Турция.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Sp
    SpaceX
    6 0
    11:27, 8 дек 2017
    Така се прави външна политика, а не като нашите кокошкари.
  • 2
    Ян
    Янков
    4 -3
    11:44, 8 дек 2017
    Айде, почна се. Сега да видим, големият приятел на Ердоган, мастията от Банкя ,какво ще измисли. Големият политик, който бил "топлата връзка" , между Анкара и Брюксел. ИБРИКЧИЯ.
    Нали се кълнеше, че видите ли, Турция няма никакви тереториални претенции. И сега, като нямаме и армия, кой ще спре Ердоган?Той утре може спокойно да каже - Ами искаме си границите на Османската империя! И кой ще го спре - НАТО ли? Или евроГейският съюз?
    За тази земя, дедите ни са дали живота си, а тъпата тиква, ще я подари на Ердоган.
  • 3
    Ли
    Лиско
    8 0
    14:24, 8 дек 2017
    Стига сте треперили, страхливи зайци такива! Никой няма да ви докосне. Вече 140 години едно и също, а във всичките тези години Турция никога не е нападала България за разлика от Сърбия, Гърция и Румъния. Аз искам ревизия на Берлинския и Ньойския договор!
Последни новини