От х:

Днес в x:

Новият НПК: Кметовете вече на спецсъда за престъпления по служба

    Над 200 адвокати от Адвокатската колегия – Хасково и Кърджали се събраха на обучителен семинар за разяснения на промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. В конферентната зала в Дома на техниката присъства и председателят на адвокатския съвет в областния град Веска Запрянова.

    Лектор на семинара беше адвокат Златка Стефанова от Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет, която е и действащ защитник към Адвокатската колегия в София. Юристката разясни надълго и широко промените в НПК, които са в сила от 5 ноември. Семинарът се организира от Националното бюро за правна помощ, заедно с Хасковската адвокатска колегия. Той е предназначен предимно за юристи, които се явяват като служебни и резервни защитници, както и за тези, които имат имат интерес към новостите в закона. Идеята е пред присъстващите да се представят измененията в НПК. Сред промените е преклузията, която настъпва след нововъведеното разпоредително заседание. Тоест процесуалните нарушения, които са съществени и отстраними не могат да бъдат сочени от страните след разпоредителното заседание. Иначе за нарушения по събиране на доказателства пак ще може.

    Сред промените в НПК е, че дела срещу лица, заемащи определени длъжности, ще минат на подсъдност на Специализирания наказателен съд, тоест срещу така наречения висш ешалон – министри, шефове на агенции, съдии, прокурори, следователи, кметове. В случая става дума за казуси за над 40 престъпления - от подкуп през безстопанственост, до престъпление по служба и пране на пари, ако са извършени от лица, обособени в 10 групи (от депутати до зам.-кметове на райони). Специализираният съд ще разглежда дела, на които не е даден ход на съдебното следствие, уточни адвокат Стефанова. Тези, които са започнали, ще протекат по досегашния ред.

    Това изменение в закона е атакувано от върховните касационни съдии, за което има конституционна жалба срещу тази промяна на подсъдността и е образувано дело пред Конституционния съд. Върховните магистрати смятат, че с тази промяна на подсъдността, Специализирания наказателен съд става извънреден съд, а такъв тип съдилища са забранени от нашата конституция. Спецсъдът беше създаден да разглежда дела срещу организираната престъпност, а не за индивидуални казуси.

    Според адвокат Златка Стефанова в новия НПК има много малко положителни промени, а в по-голямата част от тях се нарушава правото на защита на подсъдимия. На сходно мнение беше и адвокат Димо Стоянов, който е с дългогодишен юридически стаж и е бивш председател на Адвокатската колегия в Хасково. Той поясни, че именно в разпоредителното заседание е момента да се посочи евентуални нарушени права на защита на подсъдимия, а това може да стане ясно на по-късен етап. Така по думите му новите доказателства не могат да се сочат пред възивния съд или да се посочат процесуални нарушения, което нарушава правата на защита на подсъдимите. Като пример за нарушения Стоянов посочи нарушения в протоколи за изземване, обиски. По думите му в много от случаите тези детайли ставали ясни в съдебното заседание.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ko
      kolega
      3 0
      16:04, 24 ное 2017
      На снимката виждам Георги Димитров,този младеж в колко институций работи?Сега и в общината ли е?Виждал съм го най- малко на 3 места.
    • 2
      Ца
      Цацаров
      10 -2
      16:44, 24 ное 2017
      Да съдят Бентливанов за изчезването на 400 радиатора и за една фактура за хотел от 30 бона
    Последни новини