От х:

Днес в x:

9 °C

КОНПИ за проверката на Иво Прокопиев: Всичко е секретно, дори това дали и къде е заседавала комисията

Какво решение е взела Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по проверката на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев на заседанието си вчера - нямаме право да научим официално, пише днес  "Дневник". Но това не е всичко: от изданието не могли да получат потвърждение къде е заседавала комисията - дали в София или в Благоевград, както се говореше вчера (според непотвърдена информация - членовете ѝ са се събрали в хотел); с колко гласа е взето решението и дали въобще точката е била в дневния ред,

Тайна е дори дали въобще е имало заседание

Според Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество информацията, придобита от членовете на комисията и инспекторите, работили по проверката, е служебна тайна (чл. 16) и на базата на този текст явно се ограничава цялата информация за заседанията.

Вярна ли е информацията, изнесена в "24 часа" в сряда вечер* и цитирана от други медии - на този въпрос ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" на КОНПИ Боряна Йотова казва за "Дневник::

"Официален отговор такъв въпрос не може да има. Дори и на председателя да звъннете. Едва след като бъде внесено в съда решението на комисията и съдът се произнесе, информацията става публична. А ако е имало теч на информация, отговорност носи, който я е изнесъл."

Комисията обичайно заседава в пълния си състав от петима души заедно с председателя, според обясненията на служителката. С добавката, че понякога присъстват и инспекторите, които са извършвали проверката, но те можели да докладват и по видеоконферентна връзка. На конкретния въпрос на "Дневник" дали председателят на КОНПИ Пламен Георгиев "е участвал в заседанието в Благоевград" Боряна Йотова не е отговорила еднозначно - вчера е разговаряла с него по телефона по повод евродоклада и е "останала с впечатлението, че е в София".

Йотова обяснила, че ако хипотетично комисията реши все пак да прекрати проверката,проверяваният и това няма да научи. Понеже проверяваният изобщо няма право да знае, че го проверяват, мотивира се Йотова със закона. "Но г-н Прокопиев знае, даже го написа" - "Но той знае от прокуратурата, не от КОНПИ", отговори ми служителката.

Според закона, ако КОНПИ е взела решение да образува производство, т.е. да бъде наложен запор - искането се внася в съда (избира се окръжният съд спрямо седалището на фирмите, за които се иска мярката). Съдът се произнася незабавно, но в закона няма срок, в който комисията е длъжна да изпрати искането си.

"Дневник" ще продължи да търси информация официално и неофицилно за решението на КОНПИ.

В публикация на "24 часа" се твърди, че е било взето решение за запор на активи на Иво Прокопиев. В текста също се твърди, че информацията за взетото решение била стигнала до парламента с "важно уточнение", че решението няма да засегне фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", "Икономедиа".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини