От х:

Днес в x:

Двама осъдиха общината за загиналите си родители при потопа в Бисер

Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела срещу община Харманли - двама души вече са получили обезщетения от общо 570 хил. лв. на първа инстанция, пише в. „Сега“. В електронното деловодство на Софийския градски съд става ясно, че това са двама мъже, загубили родителите си в стихията. Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.

Хасковското село Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и общината в Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението.

В едното дело ищецът получава 350 хил. лв. обезщетение, като искът е уважен изцяло. Общината трябва да плати още 14 хил. лв. държавна такса, 450 лв. разноски и 10 236 лв. на адвоката на ищеца.

Искът е заведен от сина на загинали съпрузи. В него се разказва как родителите му за последно са видени в двора на къщата им малко преди водата да залее селото. Загиналото семейство е живеело на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

В съдебното решение се казва, че при спор за собственост, какъвто има между общината и МО, областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира. Отговорността на областния управител обаче не изключва отговорността на действителния собственик на съоръжението, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. По делото са събрани много доказателства, че тежкото състояние на язовира и стената му са били известни на общината години преди трагедията. През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената. "Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяване на бедствието", пише в решението на съда.

Бездействието на общината е продължило и след наводнението. Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия.

Техническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан. Ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. След скъсването й обаче наводнението на селото е било неизбежно.

Решението по другото дело е от август. И с него син на загинали при наводнението съпрузи е осъдил общината. Тук са присъдени 220 хил. лв. от претендираните 520 хил. лв. Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли. Присъденото обезщетение е по 110 хил. лв. на човек.

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд.

Пет години след бедствието  прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Съ
    съпричастен
    17 -3
    09:05, 13 ное 2017
    С това управление на безхаберието за хората и нас ни очаква същата съдба. Пак виновни няма и пак същите ни управляват !
  • 2
    Le
    Leni
    9 -12
    09:25, 13 ное 2017
    Само е добре да уточним, че по време на трагедията община Харманли бе управлявана от кмет от БСП, сега обаче най-добрият кмет, който накога е имала общината Мария Киркова от ГЕРБ ще трябва да им търпи негативите
  • 3
    Ли
    лиско
    1 -1
    14:29, 13 ное 2017
    Община Харманли не е виновна за наводнението! Язовирът е във военен терен и МНО да не се правят на ощипани девици! А в рамките на 10 минути нека някой проведе мероприятия по евакуация! Просто това е невъзможно!
  • 4
    Подсъдимата Узунова - бивш областен управител, не беше ли от герб ? Само фасони могат да правят, но идва време и да отговарят за погубените човешки животи! Сега следва държавата да си прибере парите !

Още новини

Последни новини