От х:

Днес в x:

Московската премиера на "Матилда" - филмът, който наежи Русия (трейлър)

Мащабна премиера на филма "Матилда", който предизвика много шум в Русия, се състоя в московския кинотеатър "Октябрь" Пищно костюмираната драма на Алексей Учител е за отношенията на бъдещия император и придворна балерина.

На премиерата филмът бе представен от създателите му. По червения килим минаха актьорите в главните роли Евгений Миронов, Григорий Добригин, Сергей Гармаш, Сара Щерн, Константин Желдин, както актьорите от озвучаването Таисия Вилкова и Максим Матвеев. Актьорите, които са зад граница, не можаха да присъстват на премиерата, заради напрегнатата обстановка и натиска върху режисьора Алексей Учител. 

Ситуацията около филма се усложни, след като  депутатът в Госдумата Наталия Поклонская (бивш прокурор на Крим) нееднократно - 43 пъти, се жалва в прокуратурата и с искане за проверка на филма, в частност, че оскърбява чувствата на вярващите.

След няколко проверки не бяха открити никакви нарушения във филма. Дори членове на Държавната Дума трябваше да го изгледат при закрити врата, но и те отсъдиха, че няма повод да бъде спрян.

Въпреки това и петербургската, и московката премиери преминаха с протести на православни активисти. По-рано - още през февруари, „Свещена Русия – Християнска страна” заплаши, че ще запали всички кина, които се осмелят да покажат „Матилда”. Филмът бе критикуван от Руската православна църква като "скандален", "антируски" и "антирелигиозен". Много от кината в Русия отказаха да го покажат.

Гости на московската премиера на "Матилда" бяха Владимир Жириновский, пресс-секретарят на президента на РФ Дмитрий Песков със съпругата си, певецът и депутат Йосиф Кобзон, музикантите Дмитрий Маликов, Глюкоза, актьорите Марат Башаров, Максим Аверин, Наталия Селезньова, Мария Кожевникова, Ирина Безрукова и много други.

След премиерната прожекция Дмитрий Песков посъветва хората да гледат "Матилда" и да оценят филма сами. 

По кината в Русия "Матилда" излиза на 26 октомври.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини