От х:

Днес в x:

Сблъсъци с полицията в секциите в Каталуния, десетки ранени (видео)

Испанската полиция е нахлула в избирателната секция, където регионалният лидер на Каталуния трябваше да гласува в спорния референдум за независимост. Избухнали са сблъсъци между властите и хората, чакащи да гласуват.

Испански медии съобщават, че испанската полиция използва гумени куршуми срещу желаещите да гласуват. Властите задържат протестиращи.

Хиляди каталунци започнаха да се редят тази сутрин на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния.

38 души са получили медицинска помощ след конфликтите в Каталуния, според публикация на каталунските власти в социалната мрежа, заради репресии от страна на испанската полиция.

„Полицейските действия срещу мирното население трябва да спрат“, написа в Twitter кметът на Барселона Ада Колау. Тя призова испанския премиер Мариано Рахой да подаде оставка.

Много активисти са прекарали тази и миналите нощи пред изборните секции. На много места входовете са завардени с автомобили и селскостопанска техника.

Полицията бе дала срок хората да изпразнят секциите до 6 часа тази сутрин. Конституционният съд по-рано забрани провеждането на референдума. Испанското правителство обяви референдума за незаконен. Бе издадена започвед за изземане на бюлетините. Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума. Полиция блокира комуникационния център в Барселона, което направи невъзможно електронното гласуване. Google спря за изптегляне приложението, което показва на хората къде има секции, което бе поискано със съдебна заповед. Но това веднага бе компенситано с карта онлайн, на която се виждат работещите и затворените от полицията секции.

Въпреки всичко местните власти предвиждат висока избирателна активност.

В бюлетините за гласуване на референдума има само един въпрос: Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република? Възможните отговори са „да“ и „не“.

Имащите право на глас са 5.3милиона. Постове в социалните мрежи призовават каталунците да оказват мирна съпротива на властите, но да дадат своя глас. Гласуването започна в 9 часа сутринта местно време и ще продължи до 20 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини