От х:

Днес в x:

Десетки потомци коленичиха пред Пантеона в Маджарово в Деня на тракийската памет

    Десетки потомци на загиналите тракийски бежанци при масовите гонения преди 104 години дойдоха в студената дъждовна събота край Маджарово, за да сведат глава пред Пантеона, издигнат в тяхна памет.

    На тракийското поклонение присъстваха и депутати, кметовете на Маджарово, Харманли и Хасково. Венец пред пантеона поднесе и областният управител Станислав Дечев, който беше придружен от заместничката си д-р Стефка Здравкова.

    Нека белите петна в учебниците да бъдат попълнени с нашия спомен за десетките българи, загинали в смутните време преди век, призова в обръщението си председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

    Доклад за геноцида над тракийци през 1913 година изнесе директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов.

    С едноминутно мълчание на колене беше отдадена почит в деня на тракийската памет.

    Много емоционален момент беше акапелното изпълнение на на химна на Странджа и на тракийската революционна борба „Ясен месец веч изгрявя“ от актрисата Иванка Шекерова, на която хората припяваха.

    След тържествено поклонение и заупокойна литургия пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс хората поднесоха цветя и пред пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини