От х:

Днес в x:

Александър Милушев дари на Музея медицинските инструменти на дядо си, основател на Военна болница

    Цял набор от медицински инструменти дари секретарят на читалище “Заря” Александър Милушев на Регионалния исторически музей в Хасково. Те са ползвани от дядо му, на когото е кръстен и също като него се казвал Александър Милушев. Дядото е роден през 1887 г. в град Дряново и е шестото дете на кундурджия. Семейството се мести обаче да живее в Русе, а по-късно Александър-старши учи медицина в Москва, след което го пращат като полковник в лазарета в Хасково. Така той става един от основателите на Военна болница, където е акушер-гинеколог. Милушев е участник в Руско-японската война и в Балканските. Починал е през 1934 г.

    „Идеята на дарението е да се види, че и в онези времена е имало медицинско обслужване, при това качествено“, каза дарителят Александър Милушев. Освен инструменти той остави в музея и личния печат на дядо си, както и документи. По негови думи дядо му имал медали за храброст от войните, но не могъл да ги открие.

    Главният уредник в музея д-р Красимира Узунова заяви, че дарението е страхотно. Тя допълни, че в институцията нямат такива експонати, още повече, че в началото на миналия век е практикувано бабуването при раждания. Идеята им е да организират изложба, допълвайки я с още информация, която да представят през зимата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Кр
      Красимир
      19 -5
      14:16, 24 авг 2017
      Поздравления, Сашо! За прекрасното дарение!
      Земен човек си!
      Бъди здрав!
    • 2
      О,
      О,чуден
      16 -8
      14:54, 24 авг 2017
      Акушер гинеколог във военния лазарет ??! - шах с пешката
      • Ни
        нима?
        14 -3
        18:04, 24 авг 2017
        Справка: Военните болници обслужват както самите военослужещи /сред които винаги е имало и жени/, така и техните семейства. ВМА в София също има гинекологично отделение .
    • 3
      Ам
      аман
      8 -3
      19:42, 24 авг 2017
      Докога д-р Красимира Узунова ще работи, или в характеристиката и влиза превръщане в музеен експонат
    • 4
      Ру
      Румен Касабов
      1 -2
      09:26, 25 авг 2017
      Браво, Сашо!
    Последни новини