От х:

Днес в x:

14 °C

Токов удар доведе до обгазяване на Девня

Токов удар в ТЕЦ "Девен", собственост на "Солвей България", е довел до обгазяване на град Девня. Няма замърсяване от спряното заради него производство в „Солвей Соди“, уверяват  експерти на РИОСВ – Варна.

Силният токов удар е възникнал в 8,20 ч. днес в националната електропреносна мрежа. Вследствие на него са спрели работещите парогенератори в ТЕЦ, както и цялата инсталация за производство на калцинирана сода на "Солвей Соди" АД. Към 11:00 ч. няма наличие на данни за замърсяване на атмосферния въздух и водите. 

По резултатите в реално време от автоматичната измервателна станция „Изворите“ в Девня не е констатирано повишаване концентрациите на контролираните замърсители на атмосферния въздух, като същите са значително под пределно допустимите концентрации. 

Сформираните екипи са в готовност за извършване на пробовземания за качеството на атмосферния въздух в района с апаратура за експресно определяне на замърсители „GASMET“, както и за водни проби на изход от утаителен басейн „Падина“, непосредствено преди заустване в р. Провадийска.

Приложени са процедурите според аварийния план за действие с евакуация на собствения и външен персонал, както и допълнителни превантивни дейности за елиминиране замърсяването на водите на изход от утаителен басейн "Падина" - чрез поставяне на пръстени на водоотливната шахта за задържане на течностите в обема на съоръжението.

Стартирани са дейности по въвеждане в експлоатация на парогенераторите и последващ пуск на инсталацията за производство на калцинирана сода.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини