От х:

Днес в x:

Авангарден мост - водно конче се разгъва и мести по реката

Изображение 1 от 3

    Правителството в Ордос, Вътрешна Монголия в Китай планира да построи пешеходен мост над река Вуланмулун.

    А известният експериментален архитект Марго Красоевич представи уникалния си проект за моста. Той наподобява водно конче, но замисълът е още по-причудлив от тази прилика.

    Мостът е плаваща гъвкава структура, която може да се премести по реката на нова позиция.

    Елегантната конструкция се състои от главна плаваща секция, която поддържа три разгръщащи се пътеки и тройно платно от карбонови влакна. Благодарение на неговата трансформираща се природа, движещият се мост може да сгъне множеството си секции, за да се придвижи по реката по по-естествен начин. 

    Гъвкавите му пътеки се приспособяват към различни кейове и се простират през реката, като съответно се разгъват или сгъват. Хидравличната пешеходна пътека се поддържа от пристаните на речния бряг, докато главното тяло на моста се държи от платното и неговия ротатор. Цилиндрични кръстосани турбини държат над водата и стабилизират основната структура на моста, като действат като сал. 

    Когато мостът се използва, платното се спуска и действа като козирка над седящата зона, за да могат хората да се наслаждават на гледките и градините. 

    Соларни панели на пешеходна пътека предоставят енергия за трите електродвигателя генератор. Мостът може да бъде теглено, плавано или задвижвано на различни места.

    Марго Красоевич е известна с диалога между архитектурната форма, геометрията, устойчивостта и интелигентните материали, който търси в работата си. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини