От х:

Днес в x:

6 °C

Пет признака на емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност определя до голяма степен резултатите от контакта на хората един с друг и в обществото или в работата. Способността на хората да разбират и контролират себе си, да разбират и да се разбират с останалите, да решават всяка една ситуация и да генерират успехи - тази способност не може да бъде точно измерена. За разлика от IQ, емоционалната интелигентност може да се придобие и подобри или да закърнее и намалее. Донякъде даже можем да я прихванем от обкръжението.

Има много и различни показатели за висока емоционална интелигентност. Тези пет признака са бърз тест за откриването ѝ. Те са характерни за хората с висока емоционална интелигентност. Това са качества, които лесно се откриват в ежедневни ситуации - на работа или вкъщи.

Признак №1: Те приемат с критиката без отричане, вина, обвинения или oправдания
Хората с висока емоционална интелигентност имат развито чувство за самосъзнание - ясната представа за това, което ни прави щастливи, което ни тревожи, ядосва или отегчава. Самосъзнанието означава да знаем кои са нашите силни и слаби страни. То ни позволява да приемаме по правилния начин похвалите и критиката - фактите трябва да се отбележат, анализират и коригират, без изпадане в излишна паника.

Чувството за вина, когато някой ни критикува, показва само, че в действителност осъзнаваме грешката си, но не можем или не искаме да я признаем пред другите. Търсенето на оправдания е друга типична реакция на хора с по-ниска емоционална интелигентност.

Признак №2: Те са свободомислещи хора
Високото ниво на самосъзнание на емоционално-интелигентни хора им позволява да изслушат и разгледат внимателно всяка ситуация, без да реагират прибързано и необмислено. Те не осъждат автоматично чуждите идеи, само защото са различни. Отворени са към света и комуникират с хората свободно, без предразсъдъци, запазвайки позицията си, изучавайки чуждата.

Признак №3: Те са ефективни слушатели
Ефективното слушане изисква разделяне на фактите от тълкуванията на слушателя. Хората с висока емоционалната интелигентност могат да идентифицират емоциите на събеседника си и да извлекат смисъла на казаното при разговор.

Признак №4: Те не изопачават истината
Емоционалната интелигентност означава признание и уважение на емоциите на хората, около нас, но също и че истината не може да бъде премълчавана и фактите - изкривени. Хората с висока емоционалната интелигентност осъзнават колко важно и трудно е тежките послания да бъдат отправени и приети. Спокойно представяне на фактите - без излишен драматизъм или омаловажаване на случващото се.

Признак №5: Те се извиняват, когато сгрешат
Хората с висока емоционална интелигентност не губят ценно време в опити да докажат, че са прави, когато осъзнават, че са сгрешили. Вместо да търсят оправдания за грешката си, искрено се извиняват, поправят я и продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини