От х:

Днес в x:

Александър Ангелов е новият шеф на Софийския районен съд

Александър Ангелов беше единодушно избран за председател на Софийския районен съд (СРС).

Той получи подкрепата на всички 14 членове на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет. 

Негов конкурент беше Петър Савчев, който не получи нито един глас. Той обаче заяви, че остава със самочувствието, че е допринесъл за избора на колегата си, като е осигурил състезателност на процедурата, цитира го "Правен свят".

Първият опит за избор на шеф на СРС се провали заради липса на кандидати и месеци след оставката на Методи Лалов имаше временно ръководство. 

Александър Ангелов има над 7 години юридически стаж в органите на съдебната власт като младши съдия и съдия. Към момента е съдия в Софийския районен съд. В представянето си той обяви, че е мотивиран да кандидатства за длъжността въз основа на натрупания професионален опит в различни по натовареност съдилища, от уважението към труда и всеотдайността на магистратите, както и с чувство за отговорност пред тях, съобщи "Параграф 22". 

Той счита, че притежава необходимите качества, за да създаде добра работна атмосфера, и нужния капацитет за разрешаване на натрупаните проблеми в съда. 

Сред набелязаните цели Ангелов открои като основна намаляването на натовареността на съдиите. Той предвижда иницииране на мерки като промяна на подсъдността на дела, увеличаване на броя на съдиите, подобряване на организацията на работа и разтоварване от дейности, които не изискват съдийска намеса. 

За повишаване на срочността, той намира за необходимо извършване на мониторинг върху работата на съдебните състави, изясняване на причините за забавяне на дела и мерки за повлияване и лично мотивиране. Според него е задължително този модел на въздействие да бъде предварително известен, за да няма съмнение за субективизъм. 

Ангелов възнамерява да въведе регистър на отводите по дела с цел създаване на прозрачност и отчетност, както и да инициира дискусия сред съдиите за изясняване на причините.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини