От х:

Днес в x:

Сухата есен провали рапицата, декарите наполовина

Изображение 1 от 3

    Сухата есен и продължаващата суша през тази пролет в района на Хасково провали рапицовите насаждения. На много места в общината нивите са останали наполовина. За да не останат съвсем ощетени, някои от земеделците са заорали част от терените още през пролетта и са ги засадили със слънчоглед. Това се е случило с над 1000 декара първоначално насадени с рапица, собственост на едни от най-крупните производители в района Димитър Желязков и Тенчо Тенев. От 4200 декара, които отглеждат с житната култура през други години, заради проблемите през тази, са останали едва около 2 000 декара.

    Нивите им са край Гарваново. От март месец насам дъждът е не повече от 14 л/кв.м. Жътвата на рапица обикновено започва седмица-две преди тази на зърното. Заради сушавата година обаче сега рапицата е поникнала много късно и прибирането й също е започнало с голямо закъснение. Добивите са средни -от декар в момента падат 220-250 килограма, обясни Тенчо Тенев. Съдружникът му Димитър Желязков допълни, че поне качеството не е пострадало. Маслеността на рапицата е около 44-46 %.

    Понеже прибирането на реколтата от полето все още не е приключило, пазарите не са тръгнали с пълна сила. Почти цялото количество рапица, добивано в България, се експортира. През тази година очакваната изкупна цена е около 670-680 лв./тон.

    Земеделците казват, че сушата е повлияла и при сеитбата на слънчоглед. Ако през други години засаждането на семената приключва към края на март, то през тази е започнало едва в началото на април. За сметка на това обаче се очаква сравнително добра реколта.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини