От х:

Днес в x:

19 услуги на Патентното ведомство стават безплатни

Патентното ведомство намали административната тежест за потребителите, които ползват административните услуги. 19 от най-често ползваните услуги ще са безплатни

Това става във връзка с поетите ангажименти от правителството за редуциране на административната тежест и на база на изготвения анализ от Министерството на икономиката. 

Днес в Държавен вестник е публикуван новият Ценоразпис на услугите, предоставени на обществеността. 

Деветнайсет от най-често ползваните услуги вече ще се предоставят на заявителите безплатно. Това са 30 на сто от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по ценоразписа. 

Във всички останали 44 административни услуги е възприет подходът за редуциране на цените, като същите са значително намалени. 

Запазен е и подходът цената за проучвания за изобретения да се намалява с 50 на сто, ако заявителите са микро и малки предприятия по Закона за малките и средни предприятия, държавни или общински училища, държавни висши училища, академични научно-изследователски организации на бюджетна издръжка или изобретатели, вписани в държавния регистър на патентите или на полезните модели. 

Отделно от това е въведен нов критерий, според който всички цени за административни услуги, събирани съгласно Ценоразписа ще бъдат намалени с още 10 на сто при подаване на заявлението онлайн. 

Сроковете за предоставяне на някои от услугите, също са намалени.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини