От х:

Днес в x:

Издават 12 000 риболовни билета годишно в Хасковска област

    Средно по около 12 000 риболовни билета издава годишно Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за Хасковска област. Тези, които искат да са изрядни пред закона, плащат годишен билет от 25 лева, за 6-месечен период е 15 лева, месечният е 8 лв., а за седмичен се плаща наполовина. Тези цени обаче са само началото на разходите, които най-запалените въдичари правят за оборудването си. Около 3 бона са нужни за качествени пръчки, макари, оборудвани със сигнализатори, около 1000 лв. е устройството за захранка на рибата с дистанционно управление, поне 200 лв. трябва да бъдат отделени за хладилна чанта тип “иглу“, съветва 60-годишният Борислав Йорданов. Навръх 27-ми юни - Световния ден на риболова, мъжът е край водоема до Черногорово. Бизнесменът, който е от Димитровград, но част от обектите на фирмата му се намират и в Хасково, е разпределил седмичните си задължения така, че четири дни от седмицата през лятото прекарва край водата, отдаден на любимото си хоби.

    „Някои харчат за алкохол, други за маркови дрехи, трети са хазартни типове, аз пък не щадя средства за риболов. Защото кефът няма цена“, казва за разходите си Борислав.

    Той участва и в състезания по спортен риболов, като последно през миналата седмица е направил улов на 80 кг. риба. "Голяма битка беше, обаче и голямо удоволствие“, споделя риболовецът. Последният истински голям удар на въдичаря е отпреди само ден, когато извадил от водоема 50-килограмов толстолоб.

    Страстта на Борислав Йорданов към риболова е от 53 години. Още като седемгодишно момче с приятелите си ходел на река Марица, вадили рибоците направо с ръце. Продавали килограма за 30 стотинки, а със спечелените пари си купували дини.

    Докато 60-годишният мъж се отнася в спомените си, съвсем близко до бивака му край язовира каца щъркел. Птицата не се страхува от хората и приближава. Има обаче обяснение за това - щъркелът идва близко, защото е свикнал да му даваме риба, разяснява рибарят.

    27 юни се чества като световен ден на риболова от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през месец юли на предходната 1984 година.

    В България представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие, водени от надеждата, че този ден е специален и ще им поднесе като дар най-добрия улов за годината.

    Според Борислав Йорданов обаче късметът е водещ за слуката, а не скъпото оборудване. Уменията и шестото чувство на рибаря, меракът му, също не са за подценяване. "Хиляди пъти сме се връщали с празни кошници. Това обаче не е най-важното, кефът - той е водещ, спокойствието и удовлетворението, което изпитва човек, когато е сред природата. Това е зареждащо", казва Борислав Йорданов докато си отваря кенче с бира за разхлада.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Яз
      Язовеца
      8 -3
      15:15, 27 юни 2017
      Световният рекорд за улов на пъстър толстолоб е 40,82 кг и е поставен в езеро Гънтърсвил, Тенеси, САЩ.
      Белият толстолоб достига относително големи размери и тегло до 20 кг, като световният рекорд е 32 кг и е постигнат край Андонг, Кьонсан-Пукто, Южна Корея.
      По леко с тия 50 кг.
    • 2
      Сл
      Сланинко
      2 -4
      16:19, 27 юни 2017
      А в Хасково живее професор ЩЕРЮ ЩЕРЕВ --- професор по рибарство и аквакултури но скоро не съм го видял на бивака край Марица
    • 3
      Ди
      димитрофффф
      20 0
      16:27, 27 юни 2017
      Значи ако средно сложим 15 лева билета ,това прави 180 000 лева. Та в този ред на мисли имам един въпрос...къде отиват тези пари??? При условие ,че не съм чул един голям язовир около хасково да е зарибяван през последните години. Нито се зарибяват, нито се охраняват. Та да си попитам...защо трябва да плащаме тези билети???
    Последни новини