От х:

Днес в x:

Как да разпознаем слънчевите очила менте

    В разгара на лятото темата за нови слънчеви очила със сигурност се завърта в главата на всеки. Пазарът е пълен с нови модели, излизат и нови марки.

    Дали обаче знаем как да направим избора си правилно, когато оглеждаме очилата на пазара, за да не отидат парите ни на вятъра за слънцезащитния аксесоар?

    Има няколко белега, по които можем да се ръководим в избора си и да сме спокойни, че ще получим за цената, която плащаме, слънчеви очила с добра защита и минали през съответното сертифициране. А за това трябва да сме внимателни, защото фалшификатите могат и сериозно да увредят зрението ни.

    За да бъдат предпазени до максимум купувачите в разгара на лятото от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор стартира и кампания за проверка на слънчевите очила, които се предлагат на пазара у нас. Тя ще засегне всички места - от уличните щендери до оптиките.

    При избора си на слънчеви очила трябва да гледаме на тях преди всичко, като на лично предпазно средство и след това като на аксесоар, съветва началникът от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор в Главна Дирекция „Надзор на пазара“ в регионален отдел Южна - централна България със седалище в Пловдив Тодор Кесяков.

    Да сме с първата идея, че са лично предпазно средство е важно, защото тяхното предназначение е да щадят очите ни от вредните ултравиолетови лъчи. Затова с тази си функция слънчевите очила попадат в Наредбата за лични предпазни средства, която е хармонизирана с Европейските директиви и която се прилага и в България. А това пък означава, че има стандарти, на които задължително трябва да отговарят и е необходимо преди да стигнат до пазара, да минат през изпитване, за да се удостовери и оцени тяхното съответствие на специфичните изисквания.

    Всяка годината слънчевите очила непрекъснато се менят като марки и модели на пазара. По тази причина и ДАМТН ежегодно извършва проверки именно в разгара на летния сезон.

    При проверка първо инспекторите обръщат внимание  за поставена маркировка за оценено съответствие и удостовереност. Това е знакът CE. Маркировката обикновено стои на рамката на очилата или на прикрепения етикет към тях. Очила без маркировката CE категорично са пари на вятъра. Още повече, че те не само няма да ни предпазят от вредните лъчи, а напротив-може и да навредят на зрението ни, казва Тодор Кесяков. Друго, за което се проверява е дали слънчевите очила имат указания за поддръжка на български език. Освен това има и четири категории слънчеви очила, като групите са взависимо от затъмнеността на стъклата им. Това също трябва да бъде отбелязано на опаковката. Важно е, защото трябва да се обръща внимание на факта, че последната-четвърта категория на затъмненост не се препоръчва за шофиране дори и през деня. Употребата при каране на кола е не само неуместна, но дори опасна, съветва експертът. Категорията на филтър 1 или леко затъмнени стъкла, се препоръчват за употреба при променлива облачност. Очилата със стъкла с филтриране 2 и 3 са за обща употреба в слънчево време. Филтриране с 4 обаче е предназначено, когато се намираме високо в планината при слънчево време или на плажа.

    Миналата година са проверени над 900 различни марки и модели слънчеви очила при тематичната инспекция в над 400 търговски обекта. При близо 1/3 от проверените очила са засечени несъответствия. Това означава, че над 230 модела и марки в страната не са били изрядни. И е доказано че те са опасни за употреба.

    В случаите, когато проверяващите попаднат на фалшификати или пък на липсата на някои от задължителните обозначения, съставят констативен протокол, издава се заповед за спиране на продукта и се съставя акт за административно нарушение на търговеца. Следващата стъпка е проследяване по веригата от финансовите документи през вносителя до производителя.

    “Слънчевите очила са полезни и за децата. Но след четвъртата година. Пречупват слънчевите лъчи и отнемат ултравиолетовото лъчение.“, споделя търговецът Димитър Карамфилов.

    Степента на защита ултравиолетовите лъчи се обозначава с UV и цифра след това. Повечето на щендера на Димитър Карамфилов бяха с UV 400, което според експертът Тодор Кесяков, е добра защита.

    За опитът, който има, търговецът посочва, че обикновено клиентите се обръщат към него, за да поискат мнението му дали избраният вид очила им отива. Той обаче не пропуска възможност да им обясни и за другите специфични обозначения.

    Понякога идват клиенти, които искат „маркови очила“, когато чуят цената обаче се отказват. „Скъпи са, защото качеството си има цена“, отговаря Димитър Карамфилов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      1221
      11 -1
      09:54, 22 юни 2017
      Толкова дълга статия а само няколко изречения по темата.

    Още новини

    Последни новини