От х:

Днес в x:

Смъртта в Хасково трае 6 месеца

Отпадане на свидетелството за съдимост като документ е сред предложенията на правителството за намаляване на административната тежест, което беше поето като ангажимент от ГЕРБ преди изборите през март. Също така се предвиждат облекчения при регистрацията на автомобил, както и други за документи, които изяждат времето и нервите на хората..

Безспорно бюрокрацията в България придоби такива чудовищни размери, че всяко облекчение е добре дошло. Макар че отпадането на два-три документа на фона на общата бумащина е все едно да се опитваш да изпиеш морето с чаена чаша.

А безумията в океана на бюрокрацията са не по-малко чудовищни. Например ако ви се наложи, да не дава Господ, да вадите от община Хасково акт за смърт на близък, с удивление ще прочетете на удостоверението, че то е валидно за срок от 6 месаца. Явно смъртта в Хасково трае 6 месеца. И то без да има достоверни данни някой да е възкръсвал през последните две хилядолетия.

В същото време, ако си извадите например скица на имот, тя също има валидност 6 месеца, макар вероятността нещо да се промени в тази скица в близките десетилетия да е твърде малка. Но това не е всичко. Фактът, че документът е валиден 6 месеца, не е отразен никъде в него. Просто трябва да си го знаете. Ако ли пък не знаете и безгрижно пропилеете 6-те месеца, ще трябва да я актуализиране. Срещу такса, естествено. Само преди няколко месеца пък ОбС Хасково увеличи таксите. Издаването на скица например от 20 стана на 30 лева.

Ако вадите пък данъчна оценка на имот, таксата е според срока на издаване на документа. В други общини това е безплатно. Хасково е скъп град, както казваше един предишен кмет.

Но ако безумията бяха само в Хасково, човек може да реши проблема, като се премести в друг град. В Карлово, да речем. Но и там действат същите закони, правилници, наредби и всякакви други бюрократични безумия.

ЗУТ (Закона за устройство на територията) например е дебел колкото пет библии. Така че ако човек иска да си построи барака или навес в двора например, ще трябва да вади скици, визи, проектиране, вертикална планировка, план за извозване на отпадъците, съгласуване с ВиК, с Енергото, с не знам си още кой. Бумагите ще отнемат година време и навярно около и над хилядарка. Докато самата барака е твърде вероятно да ви струва по-малко.

Изобщо бюрокрацията се е впила като пиявица в тялото на българина. Ако направите справка в Гугъл колко пъти досега българските правителства са намалявали административната тежест, и не живеете в България, ще помислите, че тук чиновници вече няма. Всяка нова власт тръгва да съкращава администрация и накрая се оказва, че я е увеличила. Започва да намалява административната тежест, а някой да го е забелязал? Напротив, усещането е че става все по-зле.

В джунглата от закони, правилници и наредби обаче има един всеобхватен и неотменим закон. Той се нарича “Тука е така” и има един единствен параграф.

Параграф 22.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    хаха
    26 -1
    18:37, 16 юни 2017
    Това е по повод днешните изявления на премиера предполагам -:) Айде да видим ще успеят ли да намалят някакви такси в Хасково. Има измислени толкова много такси за толкова много неща. А за неща за които няма такси значи трябва да се плати доста на ръка (сега не знам, по-рано със сигурност се плащаше доста на ръка. Как не са го осъдили още този!).Хайде да видим какво ще стане, за сега е само говорене, но ако искат да свършат наистина нещо има доооста работа за свършване. Толкова от мен за таксите.
  • 2
    Ли
    Лилито Павлова
    26 -2
    19:38, 16 юни 2017
    Така е всички обещават - БСП обещаваха мъжете да раждат ГЕРБ пък че ще живеем до 200 г Дойде Бойко на власт и ЗАБРАВИ обещанията Но не трябва да му се сърдим нито на него ни на Корнелия защото обещанията им са докато се докопат до БАНИЦАТА След това започва яко ЛАПАНЕ защото трябва да се натрупа за късовреме за ТЯХ ДЕЦАТА ВНУЦИТЕ ПРАВНУЦИТЕ и т н и т н А иначе просто казано всички влизаме в дупката с едни дрехи и едно одеало и няколко букета
  • 3
    До
    Добра статия г-н Кръшков!
    25 -6
    21:48, 16 юни 2017
    Това за двете хиляди години беше добре казано! Гошевизмите са сладки за администрацията, защото са сериозно финансово подплатени. Някои още реват за тоя вампир, но се надявам умните да са повече и да си остане лош спомен в историята.
  • 4
    Бр
    Браво
    18 -4
    08:18, 17 юни 2017
    Статията е добра!
  • 5
    Ер
    еро
    1 0
    21:46, 17 юни 2017
    Браво на гербаджиитеѝ! До сега работодателя ми искаше документ за съдимост,понеже чакам няколко висящи дела за блудство и изнасилване а сега се предполага да спре да ме рекетира с новите разпоредби.
  • 6
    Те
    ТЕЛК
    1 0
    12:54, 19 юни 2017
    Еми и аз не съм или чел в последните 2000 години на някой да са му пониквали крака и ръце след като са били премахната, но ТЕЛК-а си е 2 годишен.......Както и още много неща главно при 90%+ инвалиди с ТЕЛК-ви решения, а дори и доста под този % понеже не съм и чул и видял някой да се е излекувал от Диабет ТИП1 от само себе си или друга причина.
  • 7
    Jo
    John
    1 0
    16:47, 19 юни 2017
    Община Хасково незаконно иска доплащане ако данъчната оценка е над 50 хил.лева, каква е разликата ако една оценка е на стойност 50хил. и защо като е 60хиляди се доплаща лев отгоре, това е шиб ан рекет и от години ви стрижат, мълчете още, овце!
  • 8
    Аб
    Абсурдистан.БГ
    2 0
    22:56, 19 юни 2017
    "акт за ***** ** близък, с удивление ще прочетете на удостоверението, че то е валидно за срок от 6 месаца." Не че искам да се заяждам, но бихте ли ми казали или по точно показали г-н Кръшков какво е това????? Такъв документ не съм чувал и виждал да се издава! Или може би Вие имахте в предвид "удостоверение за наследници"(да тук има 6 месеца срок, но има за какво!) или може би "препис-извлечение на акт за смърт"(който няма срок и не се изисква за нищо освен за погребението)!?
Последни новини