От х:

Днес в x:

Общински съветници в Хасково искат увеличение на заплатите си

Предложение за увеличаване на заплатите на общинските съветници в Хасково обмислят народните избраници, научи Haskovo.net. Инициативата е на съветника Димитър Шалапатов от групата на ГЕРБ. Той е правил сондажи сред свои колеги, но докладна до ОбС още не е внесъл. Това навярно ще стане за следващата сесия в края на юли, защото срокът за предложения за юнското заседание изтича.

Попитаните по въпроса неколцина съветници признаха, че Шалапатов е търсил мнението им за увеличение за заплатите, но повечето пожелаха да не бъдат цитирани заради деликатната тема.

Сега общинските съветници получават около 140 лева на месец. Според Антон Иванов, председател на групата на ГЕРБ никъде, не само в областта, но и в страната няма толкова ниски възнаграждения. В Пловдив например общинските съветници получават над 800 лв., в съседния Димитровград около 500, показа проверка на Haskovo.net. Дори в община Перник, която е в дълбока финансова криза, възнагражденията на общинските съветници са близо 1300 лв.

Основните съображения на Димитър Шалапатов са, че същинската работа на съветниците е в комисиите към ОбС. Поради нищожните възнаграждения обаче те почти никога не се събирали в пълен състав. Някои съветници се оправдавали, че трябва да си вземат отпуск, за да присъстват на комисии.

Антон Иванов пък допълва, че най-често кворумът в комисиите е на ръба и редовно се налага да се викат по телефона, за да са легитимни решенията им. „Сега ще се презицират нещата. Който не идва на заседание на комисията, в която членува, няма да взема. Съвестните пък ще получават“, обясни Антон Иванов.

Други общински съветници пък обясниха, че сега заплащането им е „на калпак“ и зависи дали са присъствали на сесията. Така общински съветник, който просто гласува в залата, получава, макар и малка сума, а който е хвърлил няколкомесечен труд за изработване на някакъв нормативен акт или друга докладна записка, получава същото. „Прилича на хонорар от пиацата“.

Някои съветници, като Албен Манджуков например, пък са на мнение, че заплащане на общинарите изобщо не трябва да има. Това обаче е разписано в закона за местното самоуправление, а общинските съвети сами определят размера на възнагражденията си. Което пък поражда друг принципен въпрос – не изпадат ли в прословутия конфликт на интереси общинските съветници, които гласуват собствената си заплата?

Други общински съветници пък даряват възнаграждението си от ОбС за благотворителност. А има и такива, които разчитат на тези суми, колкото и да са малки.

Според Димитър Шалапатов увеличаването на заплатите ще стане с промени в правилника за работа на ОбС. В сега действащата наредба възнаграждението на съветниците е определено на „30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация през последното тримесечие“. Очевидно е, че сегашните 140 лева са под определеното в Правилника.

Кметът Добри Беливанов пък заяви за Haskovo.net, че не е против увеличаването на заплатите. „Това е тяхно право и тяхно решение. Но е добре да помислят откъде ще дойдат парите, защото това са извънредни разходи, не са предвидени в бюджета за тази година“. Градоначалникът напомни, че от резервния фонд на общината се плаща минералната вода за учебни и социални заведения. „Надяваме се тези средства да се възстановят от републиканския бюджет“, уточни кметът.

„Нека добре да обмислят нещата и да проверят откъде ще се вземат парите“, настоява кметът. Той уточни, че засега с него не са разговаряли по тази тема.  

Тодор Кръшков   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (49)

  • 1
    Ха
    Хасково
    81 -9
    08:08, 16 юни 2017
    Ей това вече е наглост ! Не ходят всеки ден на работа , а и да ходят нямат никакво натоварване освен да се плюят ...и затова да им се увеличат заплатите :@
    НЯМА ПАРИИИ КРИЗА ЕЕЕЕЕЕ
    • На
      наглост
      66 -7
      09:38, 16 юни 2017
      Наглостта на общинските съветници край няма. Питам конкретно всеки един тях как си е заслужил и тия 140 лв. за 2 часа работа на месец? Много от тях са видни богаташи - до тия 140 лв. ли опряха? Повечето са пионки за гласуване, глухи и слепи и некомпетентни.
    • Яя
      яяя
      26 -5
      12:50, 16 юни 2017
      Ню йорк има 10 общински съветници. Колко има в хасково
    • До
      до ЯЯЯ
      10 -9
      13:10, 16 юни 2017
      Ню Йорк има 51 членове на Общинският съвет и 35 комисии. Контрол на кмета, одобряване на бюджета на града. Всеки член е ограничен до два последователни мандата и може да се кандидатира отново след четиригодишна пауза. Всеки член участва в три комисии, едната -постоянна, заседания веднъж седмично - $112 500 годишна заплата през 2016. Можем да разберем, че Хасково не е Ню Йорк
  • 2
    Са
    Самолета
    84 -8
    08:08, 16 юни 2017
    Като не ви харесват заплатите - напуснетер
    • Ха
      Хасково
      51 -6
      08:23, 16 юни 2017
      Абсолютно сте прав/а !
    • Ха
      хаха
      14 -8
      12:58, 16 юни 2017
      За съжаление това не е изход и няма да реши нито проблемите на властта, нито тези на града, нито вашите.
  • 3
    Sh
    Shaman
    55 -8
    08:21, 16 юни 2017
    Шалапатов веднага да бъде разследван от комисия Шалапатов !!!!
  • 4
    Пе
    Петър Генов
    16 -64
    08:33, 16 юни 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ст
      странен
      26 -7
      11:34, 16 юни 2017
      Хай де да сметнем! Много правилно си пише= 30% от средната заплата на общински служител за последното тримесечие, тогава колко ли е средната заплата????
      Задачата е за 2т от НВО
      Да не се ежат много, много... Не стига, че една наредба не могата да напишат, да не говорим, че гласуват по списък, ами и претенции...
      Някои разчитали само на това възнаграждение?????? Като депутатите ли искат да са- пиявици. Нали работят за икономически растеж, уж съдействали за откриване на нови работни места- ми нека постъпят на абота някъде.
      За мен даже не трябва да им се плаща, достатъчно вземат на часно
    • До
      До Петър Генов
      22 -4
      13:43, 16 юни 2017
      Какво сравнявате една чистачка с един съветник ???
      Дай им и на тях работата коя върши чистачката и аз ще съм съгласна да им се увеличът парите на съветниците .
  • 5
    Мо
    моля кажете
    39 -8
    08:34, 16 юни 2017
    Моля хасковонет направете проучване кои са хората които редовно отсъстват от комисии или от заседания на общинския съвет за да се знае, че не искат да се занимават с обществена работа и повече да не се кандидатират за общинския съвет. Там трябва да отиват само отговорни хора и да се отнасят отговорно към решенията защото от това зависи колко добре ще се чувстват хората в общината. Едно време стария кмет провеждаше политика за ниско заплащане( за пред хората), а иначе възнаграждаваше тези които му служеха добре ( на него лично) с паркове или други апетитни парцели....Кога ли ще бъде наказан за това?Тази практика разбира се е много порочна, но и сега не е нормално заплащането. Странно е как те самите ще си гласуват заплатите.Вижда ми се далеч по справедливо хората да определят заплатите на общинските съветници. Поне да направят обществено проучване ако не референдум.
    • До
      До Петър Генов
      10 -3
      13:45, 16 юни 2017
      Асолютно сте прав/а даже да се следят тези които не ходят и 140 лв да не взимат
  • 6
    Пр
    предложение
    51 -3
    08:40, 16 юни 2017
    Не може ли да видите кой какво е свършил за близо двете години работа, искаме отчет.
  • 7
    Ни
    Никодимчо
    50 -7
    09:12, 16 юни 2017
    И тези 140лв. са им много. Сами са се кандидатирали при ясни условия за заемане на позицията, няма какво да мрънкат сега. Като не им харесва, да се оттеглят. А тези, които не ходят на заседанията, е редно да бъдат глобени 1-2 пъти и после заменени.
  • 8
    Ха
    Хасковлия
    56 -6
    09:15, 16 юни 2017
    Тъпанари!!! За какво трябва да им се плаща?!?! Питам, за какво?!? Масата от тях са пълни простаци, без нужното образование и практически опит в управлението!Ами зам.председателя Полихронов, какъв специалист е, че аз го помня като шофьор в строителната механизация на СМК Хасково! Хасковлии, я се осъзнайте малко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9
    Не
    Нел
    55 -5
    09:27, 16 юни 2017
    Повечето общински съветници са собственици на фирми-нека обявят те какви заплати дават на работниците си.Хасковлии са на едни от последните места в страната като нива на заплати-в този ред на мисли е малко нагло да си гласуват увеличение.Първо направете нещо за хората ,после те ако са удовлетворени от работата ви ще ви гласуват по-високи заплати.Така е редно
    • За
      законно
      1 -2
      09:51, 17 юни 2017
      Хората не гласуват заплати. Никога, дори при комунизма. Гласуването по принцип е да или не, предположително за конкренто нещо. И не подкопавайте основни принципи, гласува, който има право на глас. В случая не са "хората". А пък ако задоволството на хората беше критерий, наркодилърите щяха да са светци
  • 10
    Чи
    читател
    45 -5
    09:40, 16 юни 2017
    Добре, работят по половин ден на месец-всеки последен петък на месеца и имат от време навреме присъствие в комисии по за час-два. Или да им се събира на месец по един работен ден и матова са им малко 140 лв., при условие че хората се трепят по цял месец за 400лв. Над всичкото отгоре и по телефона ги викали,за да идат на работа,демек на комисия. Като нямат време що са се хванали общински съветници да стават?! Срам нямат
  • 11
    Чи
    читател
    27 -4
    09:44, 16 юни 2017
    Хасково нет,изисквайте и изнесете информация,колко са общинските съветници,които за година и половина не са обелили и една дума,техните хонорари да идат за тези,които вършат работа.
  • 12
    На
    надрусан
    42 -5
    09:44, 16 юни 2017
    Някой да ги е натискал да стават общински съветници. Не можели да ходят защото трябвали да си пускат отпуски, защото малко били възнагражденията. Ами подайте оставка, като не ви устройва ниското заплащане и като си имате друга работя от която не може да отсъствате /и от която се издържате/, ще влезе следващият. Но не! Като се заредят листите, лудо натискане и надцакване става, сега ревете. Ай сиктир, нещастници. Не стигаq че никой от вас и за чеп на бъчва не става, на какво от горе тия претенции.
    И ние господа съветници, като не ходим на работа си пускаме отпуски. Вие взимате 180 за една сесия месечно, а ние ходим цял месец на работа за 420.
    • Мн
      много си надрусан явно
      11 -25
      11:28, 16 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 13
    Dn
    dng66
    28 -3
    09:44, 16 юни 2017
    "За какво са им били нужни пари на всички тия мерзавци ? Отчасти — за удволетворяване на най-низките и извратени страсти. Оказва се, господа крадците са образували кръжец на педерасти някаква организация, всеки член на която имал в себе си емблема намерена при обиските, - златен мъжки член с крилца..."

    откъс от реално раследване
    "250 дни в Царският Щаб"
    М. К. Лемке
    • До
      До много си надрусан
      2 0
      00:58, 19 юни 2017
      Май вие сте надрусания !!! Я обявете списък с парите които съветниците са дарили :@ Ние народа не сме чак такива будали за каквито ни имате
  • 14
    Ko
    koci
    41 -5
    09:53, 16 юни 2017
    Много е странно това 140лв. Искам да попитам, кой е тоя тъпак дето ще работи за 140 лв , че чак и се натискат да са съветници. то за 140 ще умрат от глад, тия кучета. Ясно е защо отиват там, да КРАДАТ......
  • 15
    12
    1234567
    34 -9
    10:07, 16 юни 2017
    Боклуциииииииииииииииииииииии!
  • 16
    Bl
    blabla
    33 -6
    10:47, 16 юни 2017
    докато си траем, ще е така
  • 17
    12
    123
    33 -4
    10:52, 16 юни 2017
    А на мен като ми е ниска заплатата ми казват като нете устройва напускай Същите тези лойни топки
  • 18
    Ма
    Мария
    36 -7
    11:15, 16 юни 2017
    Това не им е основната работа! Трябва да работят без пари. Доброволно са станали съветници!
  • 19
    Жо
    Жоро
    33 -4
    11:21, 16 юни 2017
    Я пак списъка да видим с общинските съветници и срещу техните имена кой какво направи за общината за това време.Хайде да видим стиска ли ви
  • 20
    Ку
    кум лисан
    13 -27
    11:28, 16 юни 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ни
      Никодимчо
      29 -4
      12:21, 16 юни 2017
      Напротив, редно е да работят без заплата, защото това не им е основната работа, нито пък го правят по 8ч. всеки ден. Получават тези 140лв. за два часа на месец, което прави 70лв. часова надница, а те и не ходят на всички заседания дори.
    • Со
      Соня
      7 -3
      14:36, 16 юни 2017
      Наистина, като Лисичка коментираш.... Ако мине! А дано, ама надали...
  • 21
    Ар
    аристократ
    29 -4
    11:59, 16 юни 2017
    Ако приемате присърце и с желание работата си като общински съветници първо щяхте да организирате редовни срещи с избирателите си - някой видял ли е и знае ли кой е неговият общински съветник? Не нали! Една пейка или тротоар не искат до оправят ама заплатите били малки, срамота това е работа която е в полза на хората но вие я разбирате че ползите трябва да са единствено и само за вас-Браво! Направете си заплатите по 50 000 долара на месец, дано ви стигнат или и това е малко?
  • 22
    Ti
    tito
    22 -6
    12:22, 16 юни 2017
    Какво увеличение бе,майка ви некадърна и проста :(
  • 23
    Ср
    сряда7
    18 -22
    12:23, 16 юни 2017
    Моля не об... Виж коментара
    • До
      до ненадрусания от надрусан
      12 -6
      17:24, 16 юни 2017
      Някой давали заплатата си за благотворителност, боже!
      И? Ако тия 140 им бяха заплата и от нея отделят за дарение, тогава ми ги хвалете. Едно е да имаш доход 5 бона месечно, примерно /от другата си работа или бизнес/да дариш 140 , друго е да дадеш 20 лв. на 450 лева заплата. Защото и ние с 450-то даряваме, скромно, но го правим. И не го тръбим по Хасково нет.
    • От
      отговор
      6 -2
      18:47, 16 юни 2017
      Хората с 450 лева заплати не карат джипове. Както се вижда май и те реват тук.Не ставайте смешен господине, прозрачен сте.
  • 24
    Ср
    сряда7
    12 -15
    12:43, 16 юни 2017

    Още нещо да допълня по повод фирмите на общинските съветници. Еском печели за втора поредна година награда за обществено отговорна компания - партньор на Общината точно заради работните места и парите които внася като осигуровки всеки месец. Хайде нека да бъдем честни.

  • 25
    Ба
    Балъците отдавна ги няма
    18 -14
    12:58, 16 юни 2017
    Всичко което сте изредили не влиза в работата на общинския съветник. ************* може да направи сайт и без да е в общинския съвет. Кажете едно решение на общинския съвет, което е по предложение на ************* и с него е помогнато за развитието на Хасково и общината или е помогнато на определена група хора??? Що се отнася до наградите - тях ги дава общинската власт, която Пеянковите медии хвалят неспирно. Айде моля ви се не ни правете на балъци!
    • Ср
      сряда7
      10 -13
      13:25, 16 юни 2017
      Нашият общински съветник внесе наредбата за даренията например, така че не сте прав.
    • Xa
      xaxa
      2 -2
      08:15, 17 юни 2017
      Той Росен за моженето - можеше, но при управата на Г.И. не се позволяваше никаква прозрачност, вкл. сайт и електронни услуги, а подобни поръчки се раздуваха и даваха на когото трябва. Това важи не само за сайта, а за много общински поръчки. билбордове, снимки на Богородица, паркове, заведенийца в парковете, парцелчета на мястото на парковете и т.н. Естествено при такива обстоятелства общинските съветници не трябваше да са платени, добри пари са 140 лв. - такава сума би накарала всеки да спре да се занимава и да се пречка. Сега ако са пичове ще върнат нещата в правия път, както останалата част от БГ. Общинския съвет по замисъл е единствения коректив на кмета и администрацията. Ясно е тук кой вряка с пълно гърло. Може да отиде на поклонение пред паметника на завистта
  • 26
    ..
    ....
    9 -7
    13:15, 16 юни 2017
    ... и работните места и осигуровките ли ги дава общинската власт или задължително искате да кажете нещо лошо за Еском. По добре кажете вие които не сте балъци какво направихте, нека не ви заслепява яроста.
  • 27
    Ум
    умирайте гладни
    21 -9
    14:03, 16 юни 2017
    Мамка ви гладна .Какви очи имате пари да искате.Някой на сила ли ви прати там?ГЕРБ вразумете си налудничавия Шалапатов или го разкарайте от ОБЩ. съвет.Толкова се осраха ГЕРБ та сега и това ще е върха на сладоледа.Ще си загубите и малкото останали привърженици с тия искания.ГЕРБ да внесе предложение да НЯМА НИКАКВО ЗАПЛАЩАНЕ на съветниците.Който не му харесва да се маха.
  • 28
    Са
    сашо
    17 -4
    15:30, 16 юни 2017
    Айде беееее,и аз искам да ми се увеличи заплатата,само че ние работим по 12-13 часа за разлика от вас! Стоите си на столчетата,на хладничко брееее не стига,че никаква не я вършите общинарите,половината от вас имате бизнес извън общината да де казвам кои са! Що за наглост!
  • 29
    Чу
    чужденец
    4 -6
    21:32, 16 юни 2017
    алоо а не се ли сетихте че заплатите на селските ви кметове са най ниски в цялата страна и след изборите ги забравихте като ги оставихте да берат сами срама на вашите големи и голиииии обещания.
  • 30
    Не
    Не знам защо още съм тук?
    4 -10
    21:36, 16 юни 2017
    Ей нещастница ревливи и вие що да вземате повече п... Виж коментара
    • Jo
      John
      1 0
      16:58, 19 юни 2017
      казала щастливата анонимна мишка!
  • 31
    Като е толкова отговорна работата на общ. съветници, искам да попитам: кои от тях ще поемат отговорността за урановата вода, за сметосъбирането през зимата /пък и сега/, за снегопочистването, за безработицата, за ...... т.н. /вие си знаете/. Да чухте тогава някой? Искам да зная кой е общинския съветник за кв. Овчарски / в центъра /, за да дойде да види какви са улиците на 100 м от общината? От Шалапатов нищо "умно"! А, какво стана с комисията, която разследваше стария кмет? Върнаха ли се парите?
Последни новини