От х:

Днес в x:

Калифорния подписа с Китай за ”чиста” енергия

Калифорния и Китай подписаха споразумение за разработване на "чисти" енергийни технологии, сътрудничество по схемите за търгуване на парникови емисии.

Споразумението уговаря и изследване на положителни за климата търговски и инвестиционни възможности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Калифорнийските власти и китайското министерство на науката и технологиите ще развият съвместно партньорство за чисти технологии, което да стимулира иновациите в области като улавянето и складирането на въглеродния диоксид, както и в сферата на модерните информационни технологии, които биха могли да помогнат за намаляване на вредните емисии.

Споразумението бе подписано в Пекин днес - първия ден от осмата министерска среща за чиста енергия, която събра министри, бизнесмени и експерти от двайсетина страни в китайската столица до 8 юни.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Това решение бе осъдено от губернатора на Калифорния Джери Браун като безумно. 

Президентът определи споразумението от Париж като "много несправедливо" към неговата страна. По думите му то ще струва на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Губернаторът Джери Браун обаче днес предупреди на форума в Пекин, че климатичните промени може да са по-опасни от фашизма през Втората световна война. Китай може да изиграе водеща роля за определяне на световни стандарти за автомобилните емисии, каза той.

Междувременно най-високопоставеният американски дипломат в Китай Дейвид Ранк напусна Държавния департамент в знак на протест срещу решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение. Ранк управляваше временно като шарже д'афер посолството на Съединените щати в Пекин.

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът и филантроп Майкъл Блумбърг, внесе вчера в ООН писмо, подписано от 1000 организации, компании и местни органи на властта в САЩ, готови да намалят емисиите си на парникови газове въпреки обявеното от президента Доналд Тръмп изтегляне на страната от Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

В текста решението на Тръмп е определено като голяма грешка. 

Писмото е подписано от властите на щатите Ню Йорк и Калифорния, които още в четвъртък вечерта обявиха създаването на Алианс за климата, в който вече влизат губернаторите на девет американски щата, стотици градове и компании, сред които Епъл (Apple), Гугъл (Google), Найк (Nike), както и много университети.

В петък Блумбърг, който е и специален пратеник на ООН за градовете и климата, обяви, че фондацията му ще предостави на секретариата на световната организация, отговарящ за климатичните въпроси, 15 милиона долара.

Коментари в сайта

Последни новини